REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nie da się inżynierów kształcić teoretycznie

  • Autor: RW. portalspożywczy.pl
  • Data: 16-06-2015, 13:38

- W trwającej właśnie rekrutacji największym jak na razie powodzeniem wśród maturzystów cieszą się studia na odnawialnych źródłach energii i gospodarce odpadami oraz na biotechnologii stosowanej roślin – mówi dziekan Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. prof. Adam Szewczuk. – Nie da się inżynierów kształcić teoretycznie, dlatego na wydziale duży nacisk kładziemy na współpracę w przedsiębiorcami.

REKLAMA

- Jeśli chodzi o poziom technologii i rozwiązań inżynierskich stosowanych w szeroko pojętej branży rolno-spożywczej, to nie mamy się czego wstydzić, pomysły polskich inżynierów, w tym tych z Uniwersytetu Przyrodniczego stosowane są na całym świecie – podkreśla prof. Roman Kołacz, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr). – Inżynieria rolnicza  to już nie tylko kombajny czy ciągniki, ale także np. zinformatyzowane i w pełni zautomatyzowane linie technologiczne do przetwórstwa żywności albo specjalistyczne urządzenia do kontroli zapewniające bezpieczeństwo żywności. Na Dolnym Śląsku działają producenci wysoko wyspecjalizowanych urządzeń rolniczych, eksportujący swoje wyroby na zachodnie rynki, z którymi Uniwersytet Przyrodniczy ściśle współpracuje – mówi prof. Kołacz. 

Wynikami swoich badań naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będą się dzielić od dziś do piątku w Polanicy Zdroju. W międzynarodowej  konferencji poświęconej praktycznym i teoretycznym problemom inżynierii rolniczej udział biorą przedsiębiorcy branży rolno - spożywczej, naukowcy i inżynierowie. Organizatorem konferencji jest Instytut Inżynierii Rolniczej działający w strukturze Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To wydział,  który oferuje studentom kształcenie na 10 kierunkach inżynierskich – od biotechnologii stosowanej roślin, przez ochronę środowiska, gospodarkę odpadami, ogrodnictwo po agrobiznes i zarządzanie inżynierią produkcji. 

 Wtorek, pierwszy dzień konferencji w Polanicy, uświetni uroczystość z okazji jubileuszu 70-lecia prof. Józefa Szlachty, byłego prorektora Uniwersytetu Przyrodniczego. To dzięki profesorowi Szlachcie upowszechniono w hodowli mechaniczny dój krów i nowoczesne technologie obróbki mleka. W ostatnich latach jego działalność badawcza dotyczy odnawialnych źródeł energii i procesów fermentacji beztlenowej. Przeszło 200 publikacji naukowych i wielu wychowanków zarówno w przemyśle rolno-spożywczym jak i z tytułami naukowymi na uczelniach – świadczy o wyjątkowej pozycji Józefa Szlachty w środowisku naukowym Dolnego Śląska.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH