Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nie skoszono jeszcze jarego rzepaku

  • Autor: PAP
  • Data: 10-09-2012, 17:47

W warmińsko-mazurskim do skoszenia pozostało jeszcze 20 proc. jarego rzepaku - wynika z danych Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (ODR) w Olsztynie. Rolnicy sieją już rzepak ozimy.

"Niestety, tak późny czas zbiorów sprawia, że ziarno jest mało zaolejone, jedynie w 38-39 procentach, to jest ok. 5 proc. mniejsze zaolejenie od tego, które ma rzepak ozimy. To nie jest ziarno zepsute czy nienadające się do przetworzenie, jest po prostu mniej wydajne" - powiedział PAP rolnik Ignacy Paszkowski.

Z danych Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego wynika, że dotychczas w regionie skupiono 18128 ton rzepaku. Za tonę rolnikom płacono średnio 1897 zł.

Początek września to czas siewów rzepaku ozimego - w regionie zakończono już siew tego gatunku na 54 tys. ha pól.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH