Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niemal dwukrotnie wzrósł odsetek błędnie oznaczonego pieczywa

  • Autor: WP, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-10-2009, 12:45
Niemal dwukrotnie wzrósł odsetek błędnie oznaczonego pieczywa

Jakość bułki tartej poprawia się, jednak rośnie odsetek partii źle oznakowanych - to wniosek z ostatniej kontroli jakości handlowej tych produktów, przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Prawie dwukrotnie, w porównaniu z badaniami przeprowadzonymi w I kwartale br. wzrosła liczba błędów w znakowaniu pieczywa.

W II kwartale br. IJHARS badała oznakowanie pieczywa oraz jakość handlową bułki tartej w zakresie cech organoleptycznych, parametrów fizykochemicznych i oznakowania opakowań.

Wyniki porównano do danych uzyskanych podczas kontroli z I kwartału 2009 roku, zrealizowanej przez wojewódzkie inspektoraty JHARS w Białymstoku, Olsztynie, Rzeszowie i Szczecinie. Wnioski nie są zadawalające. O ile jakość bułki tartej (jej cechy fizykochemiczne) wzrosła (o 6,5 pproc.) w porównaniu z I kwartałem br., o tyle gorzej wypadło znakowanie opakowań (o 9,8 pproc.).

Nieprawidłowości w zakresie cech fizykochemicznych bułki tartej dotyczyła 25,9 proc. badanych partii (32,4 proc. kwartał wcześniej). Jakość bułki tartej kwestionowano głównie z powodu niewłaściwych parametrów fizykochemicznych, tj. zawyżonej zawartości tłuszczu, obecności niedopuszczalnych ziaren maku i cząstek dodatków cukierniczych oraz strzępek papieru, a także zawyżonej wilgotności i braku trwałości produktu, natomiast nie wniesiono zastrzeżeń w zakresie cech organoleptycznych. W pojedynczych partiach bułki tartej wykazano zaniżony stopień rozdrobnienia, zawyżoną zawartość popiołu oraz zawyżoną zawartość cukrów ogółem.

Złe oznakowanie opakowań bułki tartej stwierdzo w przypadku 35,5 proc. badanych partii. Jeszcze gorzej wypadła ostatnia kontrola oznakowań pieczywa - zafałszowano aż 52,8 proc. kontrolowanych partii. To niemal dwukrotnie wyższy odsetek niż w I kwartale br., kiedy błędy stwierdzono w przypadku 27 proc. badanego pieczywa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH