Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nieznaczny wzrost spożycia tłuszczów

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 03-07-2012, 10:39

Według wyliczeń IERiGŻ, opublikowanych w raporcie Rynek rzepaku w czerwcu 2012 roku, konsumpcja tłuszczów jadalnych ogółem w Polsce w 2011 roku w przeliczeniu na mieszkańca wyniosła 32,3 kg (dane bilansowe). W porównaniu z 2010 rokiem wzrosła nieznacznie (o 0,1 kg) - podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

W strukturze spożycia największy udział miały tłuszcze roślinne (21,9 kg). Ich bezpośrednia konsumpcja w gospodarstwach domowych pozostała stabilna, wzrosło natomiast zużycie w przemyśle spożywczym i gastronomii.

IERiGŻ oczekuje, że w br. i w kolejnych latach, konsumpcja tłuszczów roślinnych w ujęciu bilansowym będzie wzrastać, przede wszystkim w wyniku coraz szerszego ich wykorzystania w przetwórstwie wtórnym. Spożycie tłuszczów roślinnych bezpośrednio w gospodarstwach domowych nie powinno ulec większym zmianom.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH