Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Nowel na FRSiH: Masowa produkcja nie wyklucza kultywowania tradycji

– Jesteśmy firmą rodzinną. Zaczynaliśmy od pieczywa świeżego. Przejście 10 lat temu na produkt mrożony pozwoliło nam bardzo mocno rozwinąć sieć dystrybucji i otworzyło nowe rynki – mówił Michał Zajezierski, wiceprezes Nowel, podczas debaty Produkt i firma spożywcza "nowej ery".

Nowel na FRSiH: Masowa produkcja nie wyklucza kultywowania tradycji
Michał Zajezierski, wiceprezes Nowel, fot. PTWP

Michał Zajezierski podczas debaty FRSiH podkreślił, że masowa produkcja nie wyklucza tradycji. 

– Większość produkcji oparta jest na naszych starych, standardowych recepturach. Chleb żytni powstaje na naturalnym zakwasie, z którego korzystamy od kilkudziesięciu lat. Przenieśliśmy go ze starej piekarni – mówił.

Procesy są natomiast bardziej znormalizowane i prowadzone inaczej niż kiedyś.

– Kiedyś było tak, że jeżeli padał deszcz, trzeba było zrobić trochę cieplejsze ciasto i dać trochę mniej wody. W tej chwili mamy w piekarni klimatyzację i kontrolowaną temperaturę w pomieszczeniach. Proces możemy trzymać na stałym poziomie – tłumaczył wiceprezes Nowel.

Prelegent wskazał, że świeży produkt można dowieźć do 100-120 km. Mrożony natomiast trafić na dużo dalsze rynki.

– Przy produkcie mrożonym, przy dzisiejszej technice i automatyzacji produkcji, zyskaliśmy możliwość dotarcia do nowych rynków i nowych klientów z produktem dobrej jakości. Jesteśmy w stanie wyprodukować ponad miliard bułek rocznie – tłumaczył wiceprezes Nowel.

Jak wyjaśnił, eksportowany produkt jest praktycznie gotowy. Dopiekany jest jednak dopiero u klienta.

Michał Zajezierski zdradził również, Nowel jest w fazie wdrażania u dużego klienta certyfikowanego pieczywa BIO.

Michał Zajezierski był prelegentem debaty Produkt i firma spożywcza "nowej ery", która odbyła się 5 listopada 2018 roku w ramach XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Michał Zajezierski RSS ALERT    /    Nowel RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT    /    pieczywo mrożone RSS ALERT    /    FRSiH 2018 RSS ALERT    /    pieczywo BIO RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.91.203.233
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.