REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nowel Piekarnia Nowakowski: Cały świat idzie w kierunku pieczywa z odpieku

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-06-2016, 13:38
Nowel Piekarnia Nowakowski: Cały świat idzie w kierunku pieczywa z odpieku
Karolina i Michał Zajezierscy to czwarte pokolenie, które kontynuuje rodzinną tradycję firmy Nowel Piekarnia Nowakowski fot. Piotr Waniorek/Żelaznastudio

- Sieci handlowe na całym świecie inwestują w piece i infrastrukturę. Produkty pochodzące z odpieku nie dość, że są bez konserwantów, to mają jeszcze dodatkowy walor: są ciepłe, zawsze dostępne i ładnie pachną - mówią w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Karolina Zajezierska (dyrektor handlowa) i Michał Zajezierski, wiceprezes zarządu Nowel Piekarnia Nowakowski.

REKLAMA

Jak mówi Karolina Zajezierska rynek rozwija się zdecydowanie w kierunku pieczywa odpiekanego.

- Popyt na nasze produkty potwierdza ten trend. Sieci handlowe na całym świecie inwestują w piece i infrastrukturę, a konsumenci głosują nogami - dodaje.

Dyrektor handlowa Nowel Piekarni Nowakowski zauważa, że pieczywo mrożone nie jest nowością na rynku.

- Pojawiło się w połowie lat 90 i zdobywa popularność wraz z rozwojem sieci handlowych. Kajzerka czy chleb żytni to produkty, które konsumenci dobrze znają. Gdy pochodzą z odpieku, to nie dość, że są bez konserwantów, mają jeszcze dodatkowy walor – są ciepłe, ładnie pachną i są zawsze dostępne w ramach sieci. Jest to szczególnie ważne, biorąc pod uwagę, że Polacy wolą robić zakupy codziennie niż raz w tygodniu - dodaje.

Według różnych szacunków udział pieczywa mrożonego w rynku może sięgać nawet 15 procent.

- Warto zauważyć, że w badaniach rynkowych do kategorii pieczywa wlicza się też ciasta, przekąski i produkty świeże. Tym samym to, że mrożone stanowi 15 procent rynku pieczywa, oznacza tak naprawdę, że stanowi 15 procent rynku pieczywa i wyrobów ciastkarskich - zauważa Michał Zajezierski.

Jego zdaniem pieczywo jest wciąż bardzo ważnym elementem koszyka zakupowego w Polsce.

- Większość klientów stawia na produkty, które dobrze zna, ale wielu poszukuje też nowości. Rynki światowe nie są aż tak bardzo odmienne od Polski, jak mogłoby się wydawać. Jeżeli coś pojawia się w Niemczech czy gdziekolwiek na świecie, to bardzo szybko trafia też do nas. Dobrze przyjmują się np. produkty obecne już na rynkach skandynawskich. Różnice polegają na pewnych lokalnych przyzwyczajeniach wynikających z tradycji i kultury. Mniej jemy np. pieczywa do oliwy. Na polskich stołach wciąż królują kanapki i zapiekanki.

Nowel Piekarnia Nowakowski istnieje od 1925 roku. Firma dostarcza pieczywo do największych sieci handlowych w Polsce i na dziewięć rynków zagranicznych. W dwóch zakładach produkcyjnych spółka zatrudnia 500 osób.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH