Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Nowel Piekarnia Nowakowski: Nasze pieczywo smakuje głębiej

- Jako czwarte pokolenie właścicieli pamiętamy jak kiedyś w naszych zakładach produkowane było świeże pieczywo. Dziś wygląda to bardzo podobnie. Jedyna różnica polega na tym, że dziś prowadzimy produkcję na masową skalę - mówią w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Karolina Zajezierska (dyrektor handlowa) i Michał Zajezierski, wiceprezes zarządu Nowel Piekarnia Nowakowski.

Nowel Piekarnia Nowakowski: Nasze pieczywo smakuje głębiej
Karolina i Michał Zajezierscy to czwarte pokolenie, które kontynuuje rodzinną tradycję firmy Nowel Piekarnia Nowakowski fot. Piotr Waniorek/Żelaznastudio

Jak przyznaje Michał Zajezierski w procesie produkcji pieczywa najważniejszy jest czas.

- Jeżeli ciasto będzie mogło swobodnie się rozwijać to zawsze osiągniemy dobre rezultaty i dobrą jakość. Dzięki mrożeniu mamy ten czas. Możemy trzymać na magazynie odpowiedni stock, a w tym czasie prowadzić proces produkcji kolejnych partii produktów. Dzięki wielofazowej technologii nasze pieczywo smakuje głębiej niż typowe dostarczane na następny dzień. Gdybyśmy nasz produkt wypiekli do końca u siebie, byłby on taki sam jak z dobrej tradycyjnej piekarni - mówi wiceprezes zarządu Nowel Piekarni Nowakowski.

Karolina Zajezierska dodaje, że cały proces produkcyjny niezmiennie opiera się na naturalnych składnikach, dzięki czemu produkty Nowel spełniają założenia clean label. 

- Nasze pieczywo produkowane jest na naturalnym zakwasie, w oparciu o wieloetapowy proces prowadzenia ciasta. Bazujemy na tradycyjnych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Mrożenie jest zaś w pełni naturalnym sposobem konserwowania - dodaje dyrektor handlowa Nowel Piekarni Nowakowski.

Michał Zajezierski przyznaje, że dzięki ciągowi mroźniczemu firma jest w stanie dostarczać produkty z Legionowa nawet do Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych.

- Produkt zamrożony może być przechowywany nawet do 12 miesięcy. Po rozmrożeniu pieczywo zachowuje wszystkie wartości przez ok. 48 godzin. Dzięki temu, że dostarczamy je do sklepów z zachowaniem ciągu mroźniczego, sieci mogą dostosować harmonogram odpieku np. pod zwiększone fale klientów, którzy przychodzą o określonych porach dnia. W przypadku pieczywa mrożonego znikają też problemy związane z tym, że pieczywo zalega na magazynach albo trzeba przyjmować zwroty - dodaje.

Jak mówi wiceprezes Nowela, dzięki specjalnej technologii firma jest w stanie wytwarzać pieczywo tak, jak przed laty. 

- Mamy tyle czasu ile potrzebujemy. Możemy ustawić kwas przygotowywany przez 30-40 godzin, robić go dwufazowo, trójfazowo. Jedyna różnica polega na tym, że gdy produkt jest już wyrośnięty, to pieczemy go nie w 100 proc. tylko w 80 proc. Następnie zamrażamy pieczywo szokowo i wstawiamy do mroźni, gdzie przechowujemy go w temperaturze od -22 do -18 stopni Celsjusza. Następnie nasz klient, czyli sieć handlowa, dopieka w sklepie pozostałe 20-30 procent i tym samym kończy cały proces.

Nowel Piekarnia Nowakowski istnieje od 1925 roku. Firma dostarcza pieczywo do największych sieci handlowych w Polsce i na dziewięć rynków zagranicznych. W dwóch zakładach produkcyjnych spółka zatrudnia 500 osób.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Nowel Piekarnia Nowakowski RSS ALERT    /    Karolina Zajezierska RSS ALERT    /    Michał Zajezierski RSS ALERT    /    piekarnictwo RSS ALERT    /    piekarnie RSS ALERT    /    pieczywo mrożone RSS ALERT    /    rynek pieczywa w Polsce RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • TTU 2016-06-04 00:17:27
    Jest XXI wiek. To oznacza zmiany. Niech lepiej napiszą jak to wszystko jest produkowane. Zatrudniają ludzi z Ukrainy na masową skalę, rotacja pracowników ogromna. Zatrudniają ludzi na sztukę. Był czas że były duże problemy z wypłatą wynagrodzeń, nie szanują pracowników. Wszystko kręci się Z dnia na dzień, robią jakieś audyty i nawijają makaron na uszy a prawda jest taka że tunel nie trzyma temperatury. Liczy się tylko ilość, norma, jakość na dalszym planie. W styczniu na taśmie produkującej kajzerki zginął człowiek. Wszystko przez pośpiech i poganianie. Robić serwis maszyny bez jej wyłączenia i przy pełnej parze. Tragedia gotowa. Podsumowując: tam tylko patrzą na ilość, jak najwięcej, jak najmniejszym kosztem. Zastanawiam się gdzie w tym szaleństwie podziało się człowieczeństwo.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.146.195.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.