REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nowel Piekarnia Nowakowski: Nasze pieczywo smakuje głębiej

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-06-2016, 10:12
Nowel Piekarnia Nowakowski: Nasze pieczywo smakuje głębiej
Karolina i Michał Zajezierscy to czwarte pokolenie, które kontynuuje rodzinną tradycję firmy Nowel Piekarnia Nowakowski fot. Piotr Waniorek/Żelaznastudio

- Jako czwarte pokolenie właścicieli pamiętamy jak kiedyś w naszych zakładach produkowane było świeże pieczywo. Dziś wygląda to bardzo podobnie. Jedyna różnica polega na tym, że dziś prowadzimy produkcję na masową skalę - mówią w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Karolina Zajezierska (dyrektor handlowa) i Michał Zajezierski, wiceprezes zarządu Nowel Piekarnia Nowakowski.

REKLAMA

Jak przyznaje Michał Zajezierski w procesie produkcji pieczywa najważniejszy jest czas.

- Jeżeli ciasto będzie mogło swobodnie się rozwijać to zawsze osiągniemy dobre rezultaty i dobrą jakość. Dzięki mrożeniu mamy ten czas. Możemy trzymać na magazynie odpowiedni stock, a w tym czasie prowadzić proces produkcji kolejnych partii produktów. Dzięki wielofazowej technologii nasze pieczywo smakuje głębiej niż typowe dostarczane na następny dzień. Gdybyśmy nasz produkt wypiekli do końca u siebie, byłby on taki sam jak z dobrej tradycyjnej piekarni - mówi wiceprezes zarządu Nowel Piekarni Nowakowski.

Karolina Zajezierska dodaje, że cały proces produkcyjny niezmiennie opiera się na naturalnych składnikach, dzięki czemu produkty Nowel spełniają założenia clean label. 

- Nasze pieczywo produkowane jest na naturalnym zakwasie, w oparciu o wieloetapowy proces prowadzenia ciasta. Bazujemy na tradycyjnych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Mrożenie jest zaś w pełni naturalnym sposobem konserwowania - dodaje dyrektor handlowa Nowel Piekarni Nowakowski.

Michał Zajezierski przyznaje, że dzięki ciągowi mroźniczemu firma jest w stanie dostarczać produkty z Legionowa nawet do Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych.

- Produkt zamrożony może być przechowywany nawet do 12 miesięcy. Po rozmrożeniu pieczywo zachowuje wszystkie wartości przez ok. 48 godzin. Dzięki temu, że dostarczamy je do sklepów z zachowaniem ciągu mroźniczego, sieci mogą dostosować harmonogram odpieku np. pod zwiększone fale klientów, którzy przychodzą o określonych porach dnia. W przypadku pieczywa mrożonego znikają też problemy związane z tym, że pieczywo zalega na magazynach albo trzeba przyjmować zwroty - dodaje.

Jak mówi wiceprezes Nowela, dzięki specjalnej technologii firma jest w stanie wytwarzać pieczywo tak, jak przed laty. 

- Mamy tyle czasu ile potrzebujemy. Możemy ustawić kwas przygotowywany przez 30-40 godzin, robić go dwufazowo, trójfazowo. Jedyna różnica polega na tym, że gdy produkt jest już wyrośnięty, to pieczemy go nie w 100 proc. tylko w 80 proc. Następnie zamrażamy pieczywo szokowo i wstawiamy do mroźni, gdzie przechowujemy go w temperaturze od -22 do -18 stopni Celsjusza. Następnie nasz klient, czyli sieć handlowa, dopieka w sklepie pozostałe 20-30 procent i tym samym kończy cały proces.

Nowel Piekarnia Nowakowski istnieje od 1925 roku. Firma dostarcza pieczywo do największych sieci handlowych w Polsce i na dziewięć rynków zagranicznych. W dwóch zakładach produkcyjnych spółka zatrudnia 500 osób.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • TTU 04-06-2016, 00:17:
Jest XXI wiek. To oznacza zmiany. Niech lepiej napiszą jak to wszystko jest produkowane. Zatrudniają ludzi z Ukrainy na masową skalę, rotacja pracowników ogromna. Zatrudniają ludzi na sztukę. Był czas że były duże problemy z wypłatą wynagrodzeń, nie szanują pracowników. Wszystko kręci się Z dnia na dzień, robią jakieś audyty i nawijają makaron na uszy a prawda jest taka że tunel nie trzyma temperatury. Liczy się tylko ilość, norma, jakość na dalszym planie. W styczniu na taśmie produkującej kajzerki zginął człowiek. Wszystko przez pośpiech i poganianie. Robić serwis maszyny bez jej wyłączenia i przy pełnej parze. Tragedia gotowa. Podsumowując: tam tylko patrzą na ilość, jak najwięcej, jak najmniejszym kosztem. Zastanawiam się gdzie w tym szaleństwie podziało się człowieczeństwo.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH