Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Nowel Piekarnia Nowakowski: Przywiązujemy szczególną uwagę do jakości i składu pieczywa

19 sierpnia opublikowaliśmy komentarz Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia na temat tzw. rozporządzenia nt. sklepików szkolnych. Artykuł wzbudził szeroką dyskusję, w szczególności w części dotyczącej pieczywa mrożonego. O możliwość odpowiedzi na łamach Portalu Spożywczego poprosił Michał Zajezierski, wiceprezes zarządu Nowel Piekarnia Nowakowski.

Nowel Piekarnia Nowakowski: Przywiązujemy szczególną uwagę do jakości i składu pieczywa
Michał Zajezierski, wiceprezes zarządu Nowel Piekarnia Nowakowski, fot. mat. pras.

W odpowiedzi na wypowiedź Pani Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia dot. szkodliwości pieczywa mrożonego, która została opublikowana na stronie Portalspożywczy.pl (link) w dn. 19 sierpnia 2016 r. zamieszczamy komentarz Michała Zajezierskiego, wiceprezesa zarządu Nowel Piekarnia Nowakowski, w którym zostały zaprezentowane fakty dotyczące procesu produkcji i właściwości pieczywa do odpieku.

- W naszej piekarni przywiązujemy szczególną uwagę do jakości pieczywa i jego w pełni naturalnego składu, dzięki czemu dostarczamy naszym konsumentom pieczywo bogate w wartości odżywcze. Z tego też względu, nie możemy zgodzić się na wprowadzanie opinii publicznej w błąd i przekazywanie nieprawdziwych informacji na temat właściwości pieczywa do odpieku. Od przedstawicieli instytucji takiej, jak Instytut Żywności i Żywienia, której zadaniem jest propagowanie wiedzy o zdrowym i zbilansowanym odżywianiu, oczekujemy lepszego przygotowania merytorycznego i przekazywania jedynie prawdziwych, potwierdzonych informacji - mówi Zajezierski.

Jak dodaje, mrożenie żywności jest najstarszym, a zarazem najbardziej naturalnym sposobem konserwowania i przechowywania produktów spożywczych.

- Wykorzystywanie tego procesu w wypieku pieczywa niesie ze sobą wiele korzyści. Po pierwsze, zyskujemy niezbędny czas do przygotowania odpowiedniego produktu, wytworzonego przy wykorzystaniu tradycyjnie prowadzonego kwasu. Wykorzystując wyłącznie naturalne składniki, związane od setek lat z produkcją pieczywa tzn. mąkę, wodę, sól i kwas, możemy zapewnić konsumentom produkt, który smakuje pełniej i nie zawiera konserwantów. To właśnie brak sztucznych substancji jest jednym z kluczowych atutów tego typu pieczywa. Nasz proces produkcji wyklucza z wypieku emulgatory, środki spulchniające czy substancje stabilizujące, które bardzo często są otrzymywane na drodze syntezy chemicznej. Walory odżywcze naszego pieczywa potwierdza m.in. clean label, czyli tzw. czysta etykieta, będąca odzwierciedleniem braku spulchniaczy oraz konserwantów. Dodatkowo wypiekane przez nas produkty są wolne od GMO - dodaje.

Zajezierski zaznacza, że jedyna różnica charakteryzująca proces produkcji pieczywa mrożonego polega na tym, że gdy produkt jest już wyrośnięty, to wypieka się go w ok. 80 proc.

- Następnie zamrażamy pieczywo, używając zmrożonego powietrza i wstawiamy do mroźni, gdzie przechowujemy je w temperaturze od -22 do -18 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze produkty utrzymywane są przez cały ciąg logistyczny, do chwili wypieku produktów dla odbiorcy końcowego. Nasz klient dopieka w sklepie pozostałe 20 procent i tym samym kończy cały proces - dodaje Zajezierski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Michał Zajezierski RSS ALERT    /    Nowel Piekarnia Nowakowski RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT    /    pieczywo mrożone RSS ALERT    /    rynek pieczywa w Polsce RSS ALERT    /    piekarnie RSS ALERT    /    piekarnictwo RSS ALERT    /    Hanna Stolińska-Fiedorowicz RSS ALERT    /    Instytut Żywności i Żywienia RSS ALERT

KOMENTARZE (6)

  • m 2016-08-23 12:26:16
    I dziwnym trafem kolejnego dnia po wypieku bułka mrożonka jest twarda jak kamień. Samo zdrowie
  • n 2016-08-23 15:43:26
    być może solenie żywności, być może suszenie, ale nie mrożenie jest najstarszym sposobem konserwacji żywności
  • Edgar 2016-08-25 14:28:00
    No, ale jednak chyba najstarsze jadalne jeszcze na upartego organizmy np. mamuty, dotrwały do naszych czasów w formie mrożonej.
  • Technolog Żywności 2016-08-25 14:45:47
    Szanowny Panie Zajezierski, może warto by było podkreślić i propagować to, że prawo nie dopuszcza dodatku konserwantów do pieczywa niepaczkowanego. Większość pieczywa mrożonego,\"schodzi z półki\", jako produkt niepaczkowany, pod postacią bulek pszennych np. kajzerek, mieszanych - chlebów, pieczywa niejako codziennego. W stoiskach sklepowych pobierane jest ono z koszyków w przez klientów lub podawane przez sprzedawcę. Nie ma ono dedykowanaego opakowania z podanym składem, wartością odżywczą itp. Do takiego pieczywa nie wolno dodawać konserwantów i nie dodaje się. Niestety zdaniem Pani Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz z Instytutu Żywności, piekarze są chyba ludźmi łamiącymi prawo. Jeśli tak to prosił bym tą panią o wskazanie na rynku przykładu np. kajzerki mrożonej z którąś wymienioną przez siebie substancji konserwujących. Na zakończenie dodał bym, że kwas benzoesowy nie jest dopuszczony nawet do pieczywa paczkowanego - w sensie chleba i bulek. Istnieje jeszcze trwałe pieczywo cukiernicze - np. ciastka markizy - ale to już nie chleb i bułeczka.
  • OSZUKANY 2017-06-12 22:35:23
    UWAGA NA OSZUSTA JACKA NOWAKOWSKIEGO Z FIRMY NOWAKOWSKI PIEKARNIE KOLONIA KLEPACZKA GM. KAMIENICA POLSKA . FIRMA NIE PŁACI MIESIĄCAMI ZA WYKONANE USŁUGI. ZALEGŁOŚCI TEJ FIRMY SIĘGAJĄ KILKADZIESIĄT MILIONÓW ZŁOTYCH

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.186.112
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.