Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowel Piekarnia Nowakowski: Przywiązujemy szczególną uwagę do jakości i składu pieczywa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 23-08-2016, 09:32
Nowel Piekarnia Nowakowski: Przywiązujemy szczególną uwagę do jakości i składu pieczywa
Michał Zajezierski, wiceprezes zarządu Nowel Piekarnia Nowakowski, fot. mat. pras.

19 sierpnia opublikowaliśmy komentarz Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia na temat tzw. rozporządzenia nt. sklepików szkolnych. Artykuł wzbudził szeroką dyskusję, w szczególności w części dotyczącej pieczywa mrożonego. O możliwość odpowiedzi na łamach Portalu Spożywczego poprosił Michał Zajezierski, wiceprezes zarządu Nowel Piekarnia Nowakowski.

W odpowiedzi na wypowiedź Pani Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia dot. szkodliwości pieczywa mrożonego, która została opublikowana na stronie Portalspożywczy.pl (link) w dn. 19 sierpnia 2016 r. zamieszczamy komentarz Michała Zajezierskiego, wiceprezesa zarządu Nowel Piekarnia Nowakowski, w którym zostały zaprezentowane fakty dotyczące procesu produkcji i właściwości pieczywa do odpieku.

- W naszej piekarni przywiązujemy szczególną uwagę do jakości pieczywa i jego w pełni naturalnego składu, dzięki czemu dostarczamy naszym konsumentom pieczywo bogate w wartości odżywcze. Z tego też względu, nie możemy zgodzić się na wprowadzanie opinii publicznej w błąd i przekazywanie nieprawdziwych informacji na temat właściwości pieczywa do odpieku. Od przedstawicieli instytucji takiej, jak Instytut Żywności i Żywienia, której zadaniem jest propagowanie wiedzy o zdrowym i zbilansowanym odżywianiu, oczekujemy lepszego przygotowania merytorycznego i przekazywania jedynie prawdziwych, potwierdzonych informacji - mówi Zajezierski.

Jak dodaje, mrożenie żywności jest najstarszym, a zarazem najbardziej naturalnym sposobem konserwowania i przechowywania produktów spożywczych.

- Wykorzystywanie tego procesu w wypieku pieczywa niesie ze sobą wiele korzyści. Po pierwsze, zyskujemy niezbędny czas do przygotowania odpowiedniego produktu, wytworzonego przy wykorzystaniu tradycyjnie prowadzonego kwasu. Wykorzystując wyłącznie naturalne składniki, związane od setek lat z produkcją pieczywa tzn. mąkę, wodę, sól i kwas, możemy zapewnić konsumentom produkt, który smakuje pełniej i nie zawiera konserwantów. To właśnie brak sztucznych substancji jest jednym z kluczowych atutów tego typu pieczywa. Nasz proces produkcji wyklucza z wypieku emulgatory, środki spulchniające czy substancje stabilizujące, które bardzo często są otrzymywane na drodze syntezy chemicznej. Walory odżywcze naszego pieczywa potwierdza m.in. clean label, czyli tzw. czysta etykieta, będąca odzwierciedleniem braku spulchniaczy oraz konserwantów. Dodatkowo wypiekane przez nas produkty są wolne od GMO - dodaje.

Zajezierski zaznacza, że jedyna różnica charakteryzująca proces produkcji pieczywa mrożonego polega na tym, że gdy produkt jest już wyrośnięty, to wypieka się go w ok. 80 proc.

- Następnie zamrażamy pieczywo, używając zmrożonego powietrza i wstawiamy do mroźni, gdzie przechowujemy je w temperaturze od -22 do -18 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze produkty utrzymywane są przez cały ciąg logistyczny, do chwili wypieku produktów dla odbiorcy końcowego. Nasz klient dopieka w sklepie pozostałe 20 procent i tym samym kończy cały proces - dodaje Zajezierski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Technolog Żywności 25-08-2016, 14:45:
Szanowny Panie Zajezierski, może warto by było podkreślić i propagować to, że prawo nie dopuszcza dodatku konserwantów do pieczywa niepaczkowanego.
Większość pieczywa mrożonego,"schodzi z półki", jako produkt niepaczkowany, pod postacią bulek pszennych np. kajzerek, mieszanych - chlebów, pieczywa niejako codziennego. W stoiskach sklepowych pobierane jest ono z koszyków w przez klientów lub podawane przez sprzedawcę.
Nie ma ono dedykowanaego opakowania z podanym składem, wartością odżywczą itp. Do takiego pieczywa nie wolno dodawać konserwantów i nie dodaje się.
Niestety zdaniem Pani Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz z Instytutu Żywności, piekarze są chyba ludźmi łamiącymi prawo. Jeśli tak to prosił bym tą panią o wskazanie na rynku przykładu np. kajzerki mrożonej z którąś wymienioną przez siebie substancji konserwujących. Na zakończenie dodał bym, że kwas benzoesowy nie jest dopuszczony nawet do pieczywa paczkowanego - w sensie chleba i bulek. Istnieje jeszcze trwałe pieczywo cukiernicze - np. ciastka markizy - ale to już nie chleb i bułeczka.

  • Edgar 25-08-2016, 14:28:
No, ale jednak chyba najstarsze jadalne jeszcze na upartego organizmy np. mamuty, dotrwały do naszych czasów w formie mrożonej.
  • n 23-08-2016, 15:43:
być może solenie żywności, być może suszenie, ale nie mrożenie jest najstarszym sposobem konserwacji żywności

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH