Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

O 9,4 proc. wzrósł areał upraw GMO

  • Autor: Agra Europe
  • Data: 26-05-2009, 11:51
O 9,4 proc. wzrósł areał upraw GMO
fot. FAPA

Areał uprawy roślin transgenicznych na świecie zwiększył się w 2008 r. o 9,4 proc. i osiągnął 125 mln ha.

Najczęściej uprawiana jest transgeniczna kukurydza i soja. Po raz pierwszy w ubiegłym roku podjęto uprawę tych roślin w Burkina Faso, Egipcie i Boliwii. Spośród 25 państw, w których obecnie uprawia się rośliny transgeniczne, 15 - to kraje rozwijające się. Największą powierzchnię
zajmuje uprawa tych roślin w USA (62,5 mln ha), Argentynie (21,0 mln ha) i Brazylii (15,8 mln ha).

W coraz większym stopniu rośnie rola Chin, Indii i Brazylii jako światowych liderów rozwoju uprawy roślin transgenicznych. Stanowi ona szansę na podniesienie dochodów, co w szczególnie ubogich krajach ma duże znaczenie. Badania prowadzone w Indiach, Chinach, Afryce na Filipinach wykazały, że przy uprawie roślin transgenicznych dochody uzyskiwane z 1 ha wzrosły ze 115 do 250 USD.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Łukasz 28-05-2009, 11:58:
czy nikt nie zwraca tutaj uwagi na problemy z GMO???
przecież jest tyle materiałów i badań, które wyraźnie wskazują, że GMO nie jest wcale takie piękne jak ją opisują... jest wręcz przeciwnie.
Po prostu ręce opadają jak się słyszy i czyta te pseudonaukowe brednie...
  • Świadomy 27-05-2009, 11:02:
Brak odpowiednich badań!!!!

Inżynieria genetyczna swobodnie ingeruje w naturalny ład biologiczny, który
kształtował się przez miliony lat. Może to doprowadzić do gwałtownych zmian w
ciągu jednego pokolenia, bez najmniejszego naszego wyobrażenia o skutkach
tych działań. Dzisiaj genetycy z olbrzymią arogancją próbują poprawiać Pana
Boga w tworzeniu nowych gatunków. Manipulują genami niekiedy bardzo odległych
od siebie gatunków, a potem nowe stworzone przez siebie odmiany roślin
wprowadzają bezkarnie do środowiska, np. pomidor z genem ryby, ziemniak z
genem przebiśniegu, sałatę z genem szczura, soję z genami bakterii czy ryż z
genem ludzkim. Są to działania zupełnie nieodpowiedzialne. Działalność ta nie
jest z nikim konsultowana ani uzgadniana. Nie ma tu kombinacji kontrolnej, nie
przeznacza się też poważniejszych środków na długotrwałe badania, które mogłyby
wyjaśnić, jak wielkie jest ryzyko takiej działalności. Wobec tych faktów
trudno jest taką dyscyplinę uważać za naukę. Wbrew naszej woli ludzie są królikami
doświadczalnymi w największym, najbardziej nieodpowiedzialnym eksperymencie
żywieniowym w historii nauki. Wyniki tych bardzo wstępnych jeszcze
eksperymentów naukowych wykorzystują globalne firmy i przemysł, który
zwietrzył tu szansę na bardzo duże zyski.
Cele biotechnologii są łatwe do zrozumienia. Nie jest to etyka, ale zysk. Aby
nie ograniczać zysków, nie zamierzają prowadzić koniecznych długotrwałych badań.
Badania, na których się opierają firmy biotechnologiczne, przeprowadzono
z wielkim pośpiechem, w krótkim czasie i zwykle w jednorodnych warunkach
klimatycznych. Nie można się na nich opierać, podejmując ważkie, nieodwracalne
decyzje. Większość takich działań pozostaje też poza kontrolą społeczną. Nie
mogą one zatem budzić zaufania. Żywność pochodząca od organizmów genetycznie
zmodyfikowanych pojawiła się na naszych rynkach nie dzięki naukowym
badaniom, ale z powodu nacisków i nieodpowiedzialnych obietnic przemysłu
biotechnologicznego. Jeżeli można w ogóle mówić o badaniach naukowych,
zwłaszcza prowadzonych przez niezależne instytucje, to na ich podstawie powinno
się raczej zakazać produkowania takiej żywności, niż dopuszczać ją do sprzedaży.
Fragment ksiazki prfesora Stanisława K. Wiąckowskiego - "genetycznie modyfikowane organizmy - obietnice i fakty"
  • Radosław 27-05-2009, 10:35:
Dr Arpad Pusztai - autor ponad 270 prac na temat genetycznie modyfikowanej żywności, uważany za światowego eksperta w tej dziedzinie. wykład: /www.icppc.freshsite.pl/film/GMO_Krakow-Wyklad_02.mp4

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH