REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Obniżki cen otrąb wpływają na marże przemiałowe

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 29-11-2016, 13:02
Obniżki cen otrąb wpływają na marże przemiałowe
fot. pixabay.com

- Obserwowane od kilku miesięcy obniżki cen otrąb, wyraźnie obniżają rentowność przemiału pszenicy – zwraca uwagę Michał Koleśnikow, Dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych, BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Jak wynika z analizy danych podawanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od końca lipca do połowy listopada otręby pszenne sprzedawane luzem potaniały o 36%, czyli 183 zł/t. W ostatnim tygodniu lipca (25-31.07) ceny otrąb osiągnęły najwyższy w tym roku poziom 501 zł/t i były wówczas o 1% tańsze niż rok wcześniej. Jednakże w dwóch pierwszych miesiącach sierpnia ceny załamały się - ich spadek wyniósł aż 115 zł/t. Za kilka tygodni ceny lekko odbiły, ale od początku września stopniowo się obniżały. W ten sposób w trzecim tygodniu listopada przeciętna cena otrąb sprzedawanych luzem wyniosła zaledwie 318 zł/t. Było to aż o 24% mniej niż w tym samym tygodniu w 2015 r. O ile w pierwszej połowie roku cena otrąb stanowiła przeciętnie równowartość  71% ceny zakupu ziarna pszenicy, to w trzecim tygodniu listopada jedynie 49% ceny ziarna.

- Otręby stanowią ważny produkt uboczny produkcji mąki. Jako, że ich ceny zmieniają się znacznie, mają tym samym duże znaczenie dla osiągniętej przez młyny marży przemiałowej. Przyjmując, że otręby stanowią 25% masy wszystkich produktów przemiału pszenicy, zanotowany w ciągu ostatnich trzech miesięcy spadek cen otrąb, spowodował stopnienie marży przemiałowej o 36 zł/t. A warto zauważyć, że w analizowanym okresie cena pszenicy wzrosła. W ostatnim tygodniu lipca wynosiła ona 608 zł/t, a w trzecim tygodniu listopada 654 zł/t. W tym samym czasie ceny najpopularniejszej mąki pszennej obniżyły się o 4 zł/t – mówi Michał Koleśnikow.

Wszystko to powoduje, że obecnie marże przemiałowe są niskie. Przy założeniu produkcji mąki piekarniczej typu 500 i 750 sprzedawanej luzem, przy odpowiednich założeniach dotyczących technologii produkcji oraz hipotetycznej sytuacji, że ziarno jest zakupione w tym samym tygodniu, w którym sprzedane są mąka i otręby,  otrzymujemy marżę przemiałową na poziomie jedynie 73 zł/t. Marża ta musi pokryć wszystkie koszty zakładu poza kosztem zakupu ziarna.

- Oczywiście tego typu wyliczenia są dużym uproszczeniem, gdyż sytuacja każdego młyna jest trochę inna. Dużo zależy od zastosowanej strategii zakupowej surowca i strategii sprzedażowej produktów. Pokazują jednak, że sytuacja części młynów w ostatnich tygodniach mogła ulec wyraźnemu pogorszeniu – dodaje Dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych, BGŻ BNP Paribas.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (18 213) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 171)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH