REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ogólnopolskie Święto Chleba w radomskim skansenie

  • Autor: PAP
  • Data: 06-09-2009, 20:17

Ładna pogoda zachęciła radomian do wizyty w radomskim skansenie, gdzie już po raz jedenasty radomski Cech Piekarzy, kierownictwo muzeum i lokalne władze, zorganizowały Święto Chleba. W tym roku impreza miała rangę ogólnopolską.

REKLAMA

Coroczne święto ma charakter dużego kiermaszu, na którym swoje stoiska wystawiają renomowane piekarnie.

Piekarze, którzy przyjechali do Radomia z całej Polski, żartowali, że "pieczywo idzie tutaj jak świeże bułeczki".

Dużym zainteresowaniem cieszyły się m.in. rogale marcińskie - tradycyjny wypiek z Poznania.

Podstarszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu Marian Weber powiedział PAP, że tajemnica dobrego smaku poznańskich rogali wynika ze starej receptury wypieku. "Ciasto półfrancuskie, do tego nadzienie z maku białego, cukier, bakalie, jaja i esencja migdałowa" - zdradzał degustującym przepis na wypiekane od 150 lat rogale.

Radomscy piekarze, zrzeszeni w cechu, bardzo starają się o dobrą jakość swoich wyrobów. Od kilku lat prowadzą akcję "Dobry chleb". Piekarnia, która posiada ten certyfikat, piecze zdrowe pieczywo, o przebadanym składzie chemicznym.

Według prezesa radomskiego Cechu Piekarzy Jarosława Gajdy zdrowy chleb, to taki, który wpływa pozytywnie na organizm. "Jeśli mówimy o dobrym chlebie, to myślimy o pieczywie, które spełnia wszelkie normy pod względem m.in. kwasowości i wilgotności" - stwierdził.

W tym roku po raz pierwszy przy okazji Święta Chleba zorganizowano konkurs na dobry chleb.

Wzięło w nim udział kilkadziesiąt piekarń z całej Polski; szesnaści z nich, w tym - z Warszawy, Radomia, Sanoka, Siedlec, Kielc i Gorzowa Wielkopolskiego, zdobyło wyróżnienia. Laureatom wręczała nagrody obecna na imprezie minister zdrowia Ewa Kopacz. Podkreśliła, że polski chleb ma wyjątkowy smak, walory zdrowotne i jest ceniony za granicą.

Hasło tegorocznego Święta Chleba brzmiało "Chcesz być mądry - jedz chleb". O dobroczynnym wpływie pieczywa na myślenie przekonywał dr Henryk Piesiewicz z Instytutu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Warszawie. Według niego skrobia zawarta w pieczywie dostarcza dostateczną ilość glukozy dla pracy mózgu, kwas glutaminowy, który neutralizujuje amoniak powstający w mózgu i inozytol, który pozwala sprawnie myśleć i działa antystresowo.

Na zakończenie niedzielnej imprezy organizatorzy lokalnych świąt chleba, których w Polsce odbywa się kilkanaście, odbiorą nagrody z rąk szefa resortu rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego. Zaplanowano także koncert Moniki Brodki.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH