Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ok 80 proc. rzepaku ozimego zasiano w optymalnych warunkach agrotechnicznych

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 03-01-2012, 11:10

W optymalnych terminach agrotechnicznych zasiano ok. 80 proc. powierzchni rzepaku ozimego (w 2010 roku - ok. 64 proc.). Według GUS, największy udział zasiewów wykonanych w optymalnym terminie agrotechnicznym odnotowano w województwach kujawsko-pomorskim (100 proc.), opolskim i małopolskim (po ok. 98 proc.), natomiast najmniejszy w województwach wielkopolskim (40 proc.) oraz pomorskim (55 proc.).

GUS podaje, że powierzchnia obsiana rzepakiem i rzepikiem ozimym w Polsce pod zbiory w 2012 roku przekroczyła 796 tys. ha.

Stan zasiewów rzepaku przed wejściem w stan zimowego spoczynku był lepszy od ubiegłorocznego. W listopadzie 2011 roku rzeczoznawcy GUS ocenili go na 3,8 stopnia kwalifikacyjnego wobec 3,4 stopnia w 2010 roku. Oceny plantacji wahały się od 3,4 stopnia w województwie podlaskim do 4,2 w śląskim (stopień '5' oznacza stan bardzo dobry, '4' dobry, '3' dostateczny, '2' słaby, zaś '1' zły, klęskowy).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH