Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Oliwa z oliwek – niezbędny składnik diety

Oliwa z oliwek dzięki swym niezwykłym właściwościom jest najchętniej polecanym przez lekarzy i dietetyków tłuszczem. Sprawdź, jaką oliwę wybrać, jak ją przechowywać i jak spożywać by w pełni wykorzystać jej dobroczynne działanie.

Oliwa z oliwek – niezbędny składnik diety
fot. materiały prasowe

Oliwa z oliwek jest nieodłącznym elementem diety śródziemnomorskiej. Jej zalet nie da się przecenić. Oprócz wspaniałego smaku zawiera również całe mnóstwo składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest bogatym źródłem witaminy A, D, E i K. Działa przeciwzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo i usprawnia proces trawienia. Zawarte w niej przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia. Nic więc dziwnego, że już starożytni doceniali jej walory i nazywali ją płynnym złotem.

Oliwy mogą różnić się smakiem, zapachem oraz barwą. Ich właściwości zależą m.in. od rodzaju gleby, na której rosły drzewka, stopnia dojrzałości owoców i sposobu tłoczenia. Najważniejszą cechą oliwy jest jej kwasowość.

Wyróżniamy następujące rodzaje oliwy:

Oliwa extra virgine – jej kwasowość jest nie wyższa niż 0,08 %. Uzyskuje się ją z pierwszego tłoczenia na zimno. Jest gęsta i ma delikatnie zielonkawy kolor. Jest to oliwa najwyższej jakości. Zaleca się spożywanie jej na zimno, by podczas podgrzewania nie utracić jej dobroczynnych właściwości.

Oliwa virgine – jest również uzyskiwana z pierwszego tłoczenia, jednak jej kwasowość jest nieco wyższa, bo na poziomie od 0,08 do 2 %. W kuchni śródziemnomorskiej chętnie wykorzystuje się ją do smażenia, pieczenia i gotowania.

Oliwa lampanate – jest mieszanką oliwy rafinowanej i oliwy virgin lub extra virgin.

Oliwa z wytłoczyn –  to produkt najniższej jakości otrzymywany z poddanych rafinacji pozostałości po tłoczeniu oliwy.

Jak przechowywać oliwę?

Aby móc w pełni cieszyć się zaletami oliwy, należy zadbać o jej prawidłowe przechowywanie. Mimo, że oliwki rosną w gorącym, mocno nasłonecznionym klimacie, gotowa oliwa powinna być chroniona przed promieniami słonecznymi. Nie służy jej także dostęp tlenu. Dlatego oliwę najlepiej przechowywać w ciemnej, szczelnie zamykanej butelce.

Ważna jest również odpowiednia tempreatura. Oliwa powinna być przechowywana w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Zbyt niska temparatura spowoduje, że zgęstnieje,  z kolei zbyt wysoka tempertura może doprowadzić do zjełczenia.

więcej informacji:

oliwa RSS ALERT    /    oliwa z oliwek RSS ALERT    /    oleje RSS ALERT    /    tłuszcze RSS ALERT    /    Barilla RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.221.147.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.