Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

OrganikAgro zainwestuje w innowacyjny zakład przetwarzający zboża ekspandowane

  • Autor: Paweł Jachowski, portalspożywczy.pl
  • Data: 23-08-2014, 17:21
OrganikAgro zainwestuje w innowacyjny zakład przetwarzający zboża ekspandowane
Kamil Rabenda (z lewej) oraz Michał Krysiak, członkowie zarządu OrganikAgro

Jak dowiedział się serwis portalspozywczy.pl, już w październiku w Dobroniu k. Łodzi firma OrganikAgro uruchomi duży zakład zajmujący się wytwarzaniem sypkich produktów ze zbóż ekspandowanych - nie tylko z pszenicy czy ryżu, ale również z gryki, prosa, owsa, orkiszu i innych mniej popularnych zbóż. Unikalna pod względem wykorzystanej technologii inwestycja szacowana jest na 70 milionów złotych. Na przełomie sierpnia i września w zakładzie planowane są testy technologiczne.

Budowa zakładu w Dobroniu rozpoczęła się w październiku 2013 r. Powierzchnia inwestycji to ok. 40 tys. mkw. Przewidziany przy zakładzie magazyn buforowy pomieści 1,5 tys. palet. Docelowo w Dobroniu zatrudnionych będzie ok. 30 osób, czyli bardzo mało w stosunku do skali produkcji. Większe zatrudnienie nie będzie potrzebne, gdyż nowoczesna linia produkcyjna wymaga obsługi zaledwie kilku osób.

Zdolności produkcyjne zakładu OrganikAgro w technologii puffingu wyniosą 1,4 tys. kg na godzinę. Wielkość produkcji na razie szacowana jest przez zarząd firmy na 10 tys. ton rocznie - Nasze moce produkcyjne będą wystarczające, aby zaspokoić potrzeby największych klientów na polskim i zagranicznym rynku dla tego rodzaju produkcji - komentuje dla serwisu portalspozywczy.pl Michał Krysiak, wiceprezes zarządu OrganikAgro.

Zakład w Dobroniu będzie wytwarzał na szeroką skalę przede wszystkim produkty finalne ze zbóż ekspandowanych w miodzie, czekoladzie, melasie, w słonych posypkach oraz musli, zapakowane w opakowania jednostkowe pod marką własną odbiorców z rynku galanterii śniadaniowej, HoReCa, sektora przekąsek oraz firm konfekcjonujących produkty sypkie. Dostawy produktów na skalę przemysłową w opakowaniach jednostkowych będą możliwe dzięki maszynom konfekcjonującym, w jakie zakład został wyposażony. Umożliwią one pakowanie produktów w siedem najpopularniejszych w Polsce rodzajów opakowań. Fabryka w Dobroniu będzie także dostarczać półprodukty w opakowaniach zbiorczych do przemysłu piekarskiego, cukierniczego i czekoladowego.

Spółka chce zrewolucjonizować polski rynek przetwórstwa zbóż i kreować na nim trendy, które widoczne są już w Niemczech czy krajach skandynawskich. - W Polsce istnieją co prawda firmy zajmujące się tworzeniem produktów ze zbóż ekspandowanych przy wykorzystaniu puffingu, jednak robią to metodą armatkową, technologią z lat 60. ubiegłego wieku. Wydajność starszej metody nie pozwala na produkcję na skalę przemysłową, a jakość produktów wytworzonych w ten sposób jest dużo niższa od tej, którą dostarczy OrganikAgro - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Kamil Rabenda, prezes OrganikAgro.

Zdaniem szefów firmy, OrganikAgro w perspektywie 3-4 najbliższych lat może w pojedynkę rozwinąć polski rynek produktów powstających przy wykorzystaniu metody puffingu nawet o kilkadziesiąt procent. Przedstawiciele spółki nie obawiają się o dostęp do surowców, bowiem OrganikAgro posiada własną, jedną z największych w Europie ekologicznych i konwencjonalnych upraw zbóż.

Firma chce działać jako podproducent dla firm wytwarzających np. płatki śniadaniowe, czy słodycze, a także jako producent marek własnych. - Jesteśmy już po pierwszych rozmowach z potencjalnymi kontrahentami. Wszystko wygląda bardzo obiecująco - mówi Michał Krysiak. Dodaje jednocześnie, że firma nie planuje wprowadzenia na rynek produktów pod swoją własną marką.

Jak zapewniają przedstawiciele spółki, jej kapitał jest w 100 proc. polski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Filip 23-08-2014, 09:53:
Igor - I wlasnie przez takie myslenie jestesmy 100 lat za mu.......
  • igor 22-08-2014, 18:02:
za wcześnie (za 3-4 lata). teraz będziecie musieli się napocić nad zbudowaniem rynku!
  • Krzyś 22-08-2014, 16:47:
Super! Czegoś takiego jeszcze nie widziałem na polskim rynku ;-)

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH