Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ożywienie na światowym rynku ryżu

  • Autor: Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
  • Data: 28-06-2016, 20:47
Ożywienie na światowym rynku ryżu
fot. shutterstock

- Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozują, że światowa produkcja ryżu w 2016 r. wzrośnie o 0,9 proc., do poziomu 494,4 mln t, co świadczy o ożywieniu w stosunku 2015 r., kiedy produkcja minimalnie się obniżyła. Nieznacznie zwiększy się światowa powierzchnia upraw ryżu, która wzrośnie o 0,7 proc. do 161,8 mln ha - informuje Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Jak mówi Kowalewska, ryż jest zbożem o znaczeniu strategicznym, zarówno pod względem ekonomicznym, politycznym, jak i społecznym. Jak podaje Międzynarodowy Instytut Badań nad Ryżem (IRRI) stanowi on podstawę wyżywienia niemal dla połowy ludzi mieszkających na świecie.

Kowalewska zauważy, że ponad 90% światowej produkcji ryżu nadal pochodzi z Azji. Prognozuje się, że jej poziom wzrośnie na tym kontynencie o 1,0% i wyniesie 447,6 mln t. Ze względu na negatywne skutki El Nino przewidywane są natomiast słabsze zbiory ryżu w Ameryce Południowej, a także w Australii i Oceanii. Jednak z regionów tych pochodzi jedynie 3% światowej produkcji tego zboża. Głównymi producentami nadal pozostają Chiny i Indie, gdzie produkowane jest odpowiednio 144,6 mln t i 105,6 mln t ryżu. 

- Zgodnie z najnowszymi prognozami, zawartymi w raporcie FAO Food Outlook światowe zużycie ryżu w sezonie 2016/17 wzrośnie o 1,3% do poziomu 502,6 mln t, głównie dzięki rosnącemu spożyciu. Szacuje się, że wyniesie ono 404,7 mln t, czyli o 1,3% więcej niż w poprzednim sezonie, i będzie stanowiło ponad 80% całkowitego zużycia tego zboża. Przeciętne spożycie ryżu na świecie nieznacznie zwiększy się i wyniesie 54,6 kg per capita. Jednocześnie wolumen tego zboża przeznaczony na pasze pozostanie na niewielkim poziomie 18 mln t i będzie koncentrował się głównie w Azji. W sezonie 2016/17 światowe zużycie ryżu będzie przewyższać poziom globalnej produkcji, w związku tym nastąpi zmniejszenie zapasów końcowych tego zboża o około 5 mln t - dodaje.

Ekspertka przypomina, że głównymi eksporterami ryżu są Indie, Tajlandia i Wietnam, a ich łączny udział w eksporcie wynosi 64%. Światowy eksport ryżu w 2016 r. wzrośnie w stopniu marginalnym, o 0,4%, do 44,7 mln t, ale nadal nie przekroczy rekordowego poziomu z 2014 r.

- Chiny, chociaż są największym producentem ryżu na świecie, nadal pozostaną również największym jego importerem. Na kolejnych miejscach wśród głównych importerów są Nigeria i Filipiny. Łącznie na te trzy kraje przypada 25% światowego importu ryżu - mówi.

Eksperci FAO prognozują, że produkcja ryżu w Unii Europejskiej w 2016 r. wyniesie 1,8 mln t, a import 1,9 mln t, czyli o 27% więcej niż w roku ubiegłym, co będzie stanowić 4,3% światowego importu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH