Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Perspektywy rozwoju rynku makaronów są obiecujące

Rynek makaronów w Polsce cały czas rośnie i jest bardzo perspektywiczny. Dzisiaj jego wielkość to prawie 154 tys. ton rocznie, a wartość około 951 mln. zł. Do niedawna makaron był w polskiej kuchni traktowany jedynie jako dodatek do zup i potraw, dzisiaj często występuje w roli głównej na naszych stołach.

Perspektywy rozwoju rynku makaronów są obiecujące
fot. Fotolia

Polacy uwielbiają makaron. I to w różnych postaciach. Obecnie konsumpcja makaronów w Polsce wynosi około 5 kg per capita, a porównując np. do rynku niemieckiego, gdzie ta konsumpcja zbliża się do 9 kg/os., to mamy jeszcze przestrzeń na około 60-proc. wzrost – informuje firma Maspex. Według analiz Panelu Gospodarstw Domowych GfK pojedyncze gospodarstwo domowe kupiło w 2014 roku przeciętnie prawie 12 kg makaronu i wydało na ten cel 65 zł. Częstotliwość zakupów tej kategorii wyniosła średnio 18 aktów zakupowych w ciągu roku. Największy udział w rynku odnotowują makarony pszenne z 93 proc. udziałem wartościowym i 95 proc. udziałem ilościowym. Uwagę konsumentów przyciągają również makarony pełnoziarniste: owsiane, gryczane, orkiszowe, żytnie i inne. Mają one łącznie odpowiednio 5 proc. (wartościowo) i 3 proc. (ilościowo) udział w rynku

Polacy coraz chętniej otwierają się na nowinki kulinarne. Inspiracją są dla nich podróże zagraniczne, gdzie poznają inny styl gotowania oraz smaki. Pierwszym wyborem przestały być ziemniaki, a co raz częściej na stole pojawia się makaron lub kasza, jako dodatek do drugiego dania.

Z danych firmy Mintel wynika, że na polskim rynku doskonale przyjęły się i nadal będą się rozwijać kategorie tzw. funkcjonalnych makaronów. Polacy w coraz większym stopniu dbają o swoje zdrowie i zdrową, zbilansowaną dietę, dlatego coraz chętniej sięgają po takie pozycje jak: pełnoziarnisty makaron, wykonany z wysokiej jakości składników. Poza tym Polacy chętnie spożywają również makaron wzbogacony witaminami i minerałami. Perspektywiczną kategorią jest również pasta z dodatkiem błonnika, i mimo, że ta kategoria jest niszowa, to jednak, zdaniem ekspertów, ma potencjał rozwoju. Taki makaron szczególnym zainteresowaniem cieszy się wśród kobiet, które obok zdrowia dbają również o swoją wagę.

Rynek makaronów ma duży potencjał rozwoju w Polsce. Dlaczego? Bo Polacy uwielbiają dobre jedzenie i coraz częściej próbują też eksperymentować w kuchni szukając ciekawych pomysłów na dania. Bardzo ważnym czynnikiem jest smak, ale także wygoda, szybkość przygotowania posiłku oraz naturalność użytych składników, jak również możliwość wykorzystania świeżych dodatków. Zdaniem ekspertów  na najbliższe lata spokojnie można zakładać 5 proc. roczny wzrost tej kategorii.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.167.15.6
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.