Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pieczywo bez glutenu powinno mieć certyfikat

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 18-04-2017, 14:41
Pieczywo bez glutenu powinno mieć certyfikat
fot. shutterstock

- W ofercie dla producentów pieczywa zaczynają się pojawiać komponenty bezglutenowe i o niskiej zawartości glutenu. Niestety, w niektórych piekarniach i cukierniach stawia się znak równości pomiędzy tymi rodzajami produktów i sprzedaje się wyroby o niskiej zawartości glutenu jako produkty bezglutenowe - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Piętka z Akademii Wypieków.

Popularność diety bezglutenowej nie słabnie. Jak zauważa Andrzej Piętka, chcą ją stosować już nie tylko chorzy na celiakię.

- Robi to coraz więcej ludzi zdrowych, często skuszonych informacjami o takiej modzie lub takiej konieczności dla organizmu. Rośnie grono osób, które przez wiele lat zjadały nadmierne ilości glutenu pochodzącego z różnych źródeł, a teraz przechodzą świadomie na dietę bezglutenową - dodaje.

Jak zauważa, w niektórych piekarniach i cukierniach często sprzedaje się wyroby o niskiej zawartości glutenu jako produkty bezglutenowe. Zdaniem Piętki wynika to z niewłaściwie przekazanych informacji przez osoby doradzające w zakresie asortymentu produkcyjnego lub braku wiedzy piekarzy.

- Nie wystarczy przecież wyczyścić linii lub maszyny, aby móc produkować pieczywo i wyroby cukiernicze z oznaczeniem "gluten free". Takie postępowanie jest niebezpieczne. Sprzedaż produktów bez glutenu przez niecertyfikowanych producentów może zagrażać kupującym. Chorzy na celiakię są wysoko uświadomionymi konsumentami i czytają etykiety. Nie kupują raczej produktów niecertyfikowanych - dodaje.

Ekspert branży piekarniczej postuluje, aby edukacja uświadamiająca o zagrożeniu przez produkcję w niewłaściwych warunkach była oparta na współpracy producentów ze specjalistami.

- Sieci handlowe wydają się dobrze rozpoznawać ten problem i nie kupują produktów bez certyfikatów - dodaje.

Piętka przypomina, że produktami bezglutenowymi są: kukurydza, ziemniaki, soja, proso, ryż, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sorgo i orzechy.

- Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Mówi o tym Rozporządzenie Komisji WE 41/2009 dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu. Warto o tym pamiętać - podsumowuje.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Gość 18-04-2017, 17:57:
No cóż walka glutenem w mące sięga obłędu. Osób rzeczywiście chorych na celiakię jest niewiele. Reszta to kolejna moda na dziwactwa kulinarne przywleczona z USA. Zdrowym ta dieta po prostu szkodzi(tak udowadniają poważne pisma z dziedziny gastroenterologii)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (8 987) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH