Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pieczywo bez glutenu powinno mieć certyfikat

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 18-04-2017, 14:41
Pieczywo bez glutenu powinno mieć certyfikat
fot. shutterstock

- W ofercie dla producentów pieczywa zaczynają się pojawiać komponenty bezglutenowe i o niskiej zawartości glutenu. Niestety, w niektórych piekarniach i cukierniach stawia się znak równości pomiędzy tymi rodzajami produktów i sprzedaje się wyroby o niskiej zawartości glutenu jako produkty bezglutenowe - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Piętka z Akademii Wypieków.

Popularność diety bezglutenowej nie słabnie. Jak zauważa Andrzej Piętka, chcą ją stosować już nie tylko chorzy na celiakię.

- Robi to coraz więcej ludzi zdrowych, często skuszonych informacjami o takiej modzie lub takiej konieczności dla organizmu. Rośnie grono osób, które przez wiele lat zjadały nadmierne ilości glutenu pochodzącego z różnych źródeł, a teraz przechodzą świadomie na dietę bezglutenową - dodaje.

Jak zauważa, w niektórych piekarniach i cukierniach często sprzedaje się wyroby o niskiej zawartości glutenu jako produkty bezglutenowe. Zdaniem Piętki wynika to z niewłaściwie przekazanych informacji przez osoby doradzające w zakresie asortymentu produkcyjnego lub braku wiedzy piekarzy.

- Nie wystarczy przecież wyczyścić linii lub maszyny, aby móc produkować pieczywo i wyroby cukiernicze z oznaczeniem "gluten free". Takie postępowanie jest niebezpieczne. Sprzedaż produktów bez glutenu przez niecertyfikowanych producentów może zagrażać kupującym. Chorzy na celiakię są wysoko uświadomionymi konsumentami i czytają etykiety. Nie kupują raczej produktów niecertyfikowanych - dodaje.

Ekspert branży piekarniczej postuluje, aby edukacja uświadamiająca o zagrożeniu przez produkcję w niewłaściwych warunkach była oparta na współpracy producentów ze specjalistami.

- Sieci handlowe wydają się dobrze rozpoznawać ten problem i nie kupują produktów bez certyfikatów - dodaje.

Piętka przypomina, że produktami bezglutenowymi są: kukurydza, ziemniaki, soja, proso, ryż, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sorgo i orzechy.

- Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Mówi o tym Rozporządzenie Komisji WE 41/2009 dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu. Warto o tym pamiętać - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aleksandra 07-06-2017, 22:59:
Jeżeli portalspożywczy traktuje jako eksperta pana, który powołuje się na nieaktualne przepisy prawne (Rozporządzenie Komisji WE 41/2009 nie obowiązuje od połowy lipca 2016) to nie tylko brak profesjonalizmu, ale zwyczajny "obciach", jak to mówi młodzież. Ciekawa też jestem jaki przepis prawny zacytowałby Pan Piętka do swojego stwierdzenia "oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa". Moim zdaniem tego typu artykułami portalspożywczy zaczyna "schodzić na psy".
  • Lid 08-05-2017, 11:19:
Według WE 41/2009 w etykietowaniu produktów o zawartości glutenu <=20mg/kg stosuje się określenie "produkt bezglutenowy", nie ma tu info o przekreślonym kłosie. Przekreślony kłos to licencjonowane logo.
  • Gość 18-04-2017, 17:57:
No cóż walka glutenem w mące sięga obłędu. Osób rzeczywiście chorych na celiakię jest niewiele. Reszta to kolejna moda na dziwactwa kulinarne przywleczona z USA. Zdrowym ta dieta po prostu szkodzi(tak udowadniają poważne pisma z dziedziny gastroenterologii)

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 606) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.