Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pieczywo "bezglutenowe" nie zawsze bezpieczne

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 06-10-2017, 14:26
Pieczywo

Obecnie w większości piekarni można kupić pieczywo oferowane przez sprzedawców jako "bezglutenowe". Eksperci ostrzegają jednak, że nie każdy produkt pod tą nazwą jest bezpieczny dla osób, które muszą wykluczać gluten z diety.

Jak przestrzega Andrzej Piętka z Akademii Wypieków, w ofercie dla producentów pieczywa zaczynają się pojawiać komponenty bezglutenowe i o niskiej zawartości glutenu. – Niestety, w niektórych piekarniach i cukierniach stawia się znak równości pomiędzy tymi rodzajami produktów i sprzedaje się wyroby o niskiej zawartości glutenu jako produkty bezglutenowe – przyznaje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Ten sam problem porusza Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. – Coraz częściej bezglutenowcy zgłaszają nam tradycyjne piekarnie, które w tych samych pomieszczeniach, na tych samych maszynach pieką chleb i oferują go jako bezglutenowy – mówi. 

Podkreśla też, że takie działania są bezwzględnie zabronione, ponieważ w takich warunkach nie da się wypiec bezpiecznego chleba bezglutenowego. – Takie zachowania są przez nas piętnowane i zgłaszane do Sanepidu. Przestrzegamy wszystkie piekarnie, które chcą w ten sposób zarobić na klientach, że tu chodzi o życie i zdrowie ludzi. Nie wolno wytwarzać w nieodpowiedni sposób, z wykorzystaniem niecertyfikowanych bezglutenowych surowców produktów dla osób chorych – alarmuje prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Jak tłumaczy, chleb oferowany jako bezglutenowy musi być wytworzony w specjalnie przeznaczonej do tego piekarni, przy użyciu certyfikowanych surowców (zwykła mąka gryczana czy kukurydziana są często bardzo zanieczyszczone glutenem) oraz przez przeszkolony personel. Musi być też przebadany pod kątem zawartości glutenu w akredytowanym laboratorium, a następnie sprzedawany w szczelnym opakowaniu, prawidłowo opisany i oznaczony.

– Jeżeli piekarz chce wypiec chleb wyłącznie gryczany, oczywiście może to zrobić, ale niech nie informuje klientów, że jest to chleb bezglutenowy – dodaje.

Wymagania dla oznakowania żywności bezglutenowej od dnia 20 lipca 2016 r. regulowane są przez przepisy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności. Do 20 ppm jest chleb bezglutenowy. Między 20-100 jest to chleb o niskiej zawartości glutenu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH