Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pieczywo to jedna z wizytówek Polski

  • Autor: portalspozywczy.pl/Fundacja Chleb to zdrowie
  • Data: 20-09-2017, 14:35
Pieczywo to jedna z wizytówek Polski
fot. shutterstock

Chleb to jedna z najbardziej znanych wizytówek naszego kraju. Mimo iż badania donoszą, że jego spożycie w Polsce w ciągu ostatnich kilku lat spada, nadal pozostaje jednym z najczęściej wybieranych produktów - informuje Fundacja Chleb to zdrowie.

Sława polskiego pieczywa znana jest także za granicą. Mrożony chleb, ciasta, ciastka, bułki i bagietki to wręcz nasz eksportowy hit. Przez ostatnie 11 lat jego sprzedaż do naszych europejskich partnerów wzrosła aż o 240 procent i obecnie wynosi 1,1 mld euro rocznie. Najchętniej po polskie pieczywo sięgają Niemcy, Brytyjczycy, Czesi i Francuzi. Za co cenią je najbardziej?

- Przede wszystkim za wyjątkowy smak. Tradycyjny polski chleb to jeden z najmniej przetworzonych produktów żywieniowych, jest wypiekany wyłącznie z naturalnych składników, dzięki czemu jest taki zdrowy i dobry -  tłumaczy Jarosław Marczuk, prezes Fundacji Chleb to zdrowie. Podstawą każdego pieczywa jest mąka, woda, sól, zakwas i drożdże. W przeciwieństwie do krajów tj. Irlandia czy USA, w Polsce nie stosuje się środków spulchniających, zamiast nich stosuje się drożdże i zakwas lub sam zakwas. W zależności od rodzaju mąki uzyskujemy chleb pszenny, razowy lub mieszany. Jeśli chodzi o skład, to producenci często dodają do swoich wyrobów także rozmaite rodzaje ziaren np. słonecznika, sezamu czy pestki dyni, które urozmaicają smak pieczywa i zwiększają jego wartość odżywczą.

Każdy rodzaj chleba ma swoje indywidualne cechy smakowe i odżywcze. Np. chleb pszenny ma nieznacznie przypieczoną skórkę, dzięki czemu jej kolor uzyskuje złotawy odcień. Ma delikatny miąższ, jest lekki, a co za tym idzie lekkostrawny. Zawiera błonnik i doskonale sprawdza się jako podstawa kanapek m.in. dla dzieci. Pieczywo razowe natomiast charakteryzuje się dość grubą i mocniej przypieczoną skórką. Posiada również specyficzną, bardziej zbitą konsystencję, a po przekrojeniu jego kromki mogą nam się wydawać lekko wilgotne. Taki chleb produkuje się z mąki żytniej i zakwasu. Jest on bogaty w błonnik i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dlatego najlepiej jeść go na śniadanie.

Wśród bułek największą sławą i popularnością zarazem cieszy się tradycyjna kajzerka. Mała okrągła bułka wytwarzana jest z mąki pszennej, słodu drożdży lub zakwasu, soli oraz wody. Waży średnio ok. 50 gram. W niektórych regionach Polski można spotkać także kajzerki z ziarnami maku lub sezamu oraz z różną ilością charakterystycznych nacięć na wierzchu bułki. W Warszawie jest ich na przykład pięć, a w Krakowie cztery. Historia kajzerki wywodzi się z Wiednia, gdzie piekarze opracowali sposób jej wypieku oraz charakterystyczny kształt. Niektórzy historycy twierdzą, że nazwa pochodzi od niemieckiego słowa „Kaiser” czyli cesarz na cześć cesarza Franciszka Józefa.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Anonim 11-10-2017, 12:48:
Miąższ - miękka cześć owocu, a w przypadku chleba stosujemy pojęcie miękisz.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH