REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Pieczywo, w którym jest 10 procent mniej soli smakuje tak samo

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-03-2016, 14:34
Pieczywo, w którym jest 10 procent mniej soli smakuje tak samo
Badania wykazały, że pieczywo zawierające 10 proc. mniej soli nie traci swoich walorów smakowych. Fot. Fotolia

- Od jedzenia soli można się odzwyczaić. Większość ludzi, którzy zastępują ją np. ziołami już po miesiącu nie czuje różnicy. To jedno z kilku prostych działań, które możemy łatwo wdrożyć aby ograniczyć negatywne skutki spożycia soli - przekonywał Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".

REKLAMA

- W naszej cywilizacji stało się coś bardzo niedobrego. Globalnie spożywamy dziś prawie 50 razy więcej soli niż w przeszłości. To o wiele za dużo w stosunku do ilości, która jest nam potrzebna do funkcjonowania. Dziennie możemy jeść nawet do 5 gramów soli, co jest w miarę bezpieczną barierą. Zejście poniżej tego poziomu jest bezpieczne, praktycznie nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Około 70-80 proc. soli, jaką zjadamy pochodzi z produktów przetworzonych. Z kolei sól dodawana do potraw stanowi, w zależności od badań, od 20 do 40 proc.  - mówił Jarosz.

Podczas swojego wystąpienia dyrektor IŻŻ cytował najnowsze wyniki światowych badań. - Brytyjczycy wyliczyli, że redukcja spożycia soli o 1 gram pozwala zaledwie w ciągu jednego roku zredukować liczbę zgonów o ponad 4 tys. i zaoszczędzić ok. 600 mln funtów. Wykazano też, że zmniejszenie zawartości soli w pieczywie o 10 proc. nie powoduje żadnych dostrzegalnych zmian w smaku. Dlatego w naszej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jedyne produkty, które symbolicznie przekreśliliśmy to sól i cukier. Negatywne skutki ich spożywania są tak duże że zdecydowanie przekraczają potencjalne korzyści dla organizmu - mówił Mirosław Jarosz.

O negatywnych następstwach spożywania nadmiernej ilości soli i możliwych sposobach poprawy sytuacji przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia informowali podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól" zorganizowanej w ramach Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

 

 

 

 

 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • KOLARZ AMATOR 04-03-2016, 15:18:
Dziwne wydaje się to, że dla każdego, małego czy dużego, urzędnika, sportowca, czy hutnika, niezależnie od pogody - maksymalnie 5 g soli.
Że też WHO może sobie pozwolić na propagowanie tak mało precyzyjnych zaleceń. Myślę, że dla niektórych, właśnie tak mała ilość soli może się okazać jeśli nie zabójcza to szkodliwa. Sól jest do życia niezbędna.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 719) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 733 885)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH