Pieczywo, w którym jest 10 procent mniej soli smakuje tak samo

- Od jedzenia soli można się odzwyczaić. Większość ludzi, którzy zastępują ją np. ziołami już po miesiącu nie czuje różnicy. To jedno z kilku prostych działań, które możemy łatwo wdrożyć aby ograniczyć negatywne skutki spożycia soli - przekonywał Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól".
- W naszej cywilizacji stało się coś bardzo niedobrego. Globalnie spożywamy dziś prawie 50 razy więcej soli niż w przeszłości. To o wiele za dużo w stosunku do ilości, która jest nam potrzebna do funkcjonowania. Dziennie możemy jeść nawet do 5 gramów soli, co jest w miarę bezpieczną barierą. Zejście poniżej tego poziomu jest bezpieczne, praktycznie nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Około 70-80 proc. soli, jaką zjadamy pochodzi z produktów przetworzonych. Z kolei sól dodawana do potraw stanowi, w zależności od badań, od 20 do 40 proc. - mówił Jarosz.
Podczas swojego wystąpienia dyrektor IŻŻ cytował najnowsze wyniki światowych badań. - Brytyjczycy wyliczyli, że redukcja spożycia soli o 1 gram pozwala zaledwie w ciągu jednego roku zredukować liczbę zgonów o ponad 4 tys. i zaoszczędzić ok. 600 mln funtów. Wykazano też, że zmniejszenie zawartości soli w pieczywie o 10 proc. nie powoduje żadnych dostrzegalnych zmian w smaku. Dlatego w naszej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jedyne produkty, które symbolicznie przekreśliliśmy to sól i cukier. Negatywne skutki ich spożywania są tak duże że zdecydowanie przekraczają potencjalne korzyści dla organizmu - mówił Mirosław Jarosz.
O negatywnych następstwach spożywania nadmiernej ilości soli i możliwych sposobach poprawy sytuacji przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia informowali podczas konferencji "Uważaj na ukrytą sól" zorganizowanej w ramach Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)