Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pieczywo ze znakiem QAFP za kilka miesięcy może pojawić się w sklepach

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 04-12-2013, 15:03
Pieczywo ze znakiem QAFP za kilka miesięcy może pojawić się w sklepach
Wiesław Różański, prezes UPEMI

System QAFP, który obejmie produkty piekarnicze, pozwoli piekarniom utrzymać się na rynku i zahamować sprzedaż chleba mrożonego - uważa Wiesław Różański, prezes UPEMI. Jego zdaniem, pierwsze produkty piekarnicze ze znakiem QAFP mogą pojawić się w sklepach na przełomie pierwszego i drugiego kwartału przyszłego roku.

- System QAFP od początku kierował się filozofią, aby objąć swoim zakresem wiele produktów spożywczych, nie tylko mięso i wyroby z mięsa. Po rozmowie z przedstawicielami organizacji producentów pieczywa doszliśmy do wniosku, że warto produkty w tym segmencie objąć gwarancją jakości QAFP - mówi prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

- Pracowaliśmy blisko rok nad zeszytem branżowym dla pieczywa w systemie QAFP, razem ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP. Został on ukończony, przy współpracy przedstawicieli uczelni zajmujących się tym tematem - dodaje.

W ten sposób stworzony został zespół zasad, jak ma być produkowane pieczywo, które może uzyskać znak QAFP. Dzisiaj zeszyt trafił do zatwierdzenia przez ministerstwo rolnictwa.

- Po zatwierdzeniu natychmiast będziemy starali się ruszyć z procesem certyfikacji pieczywa - mówi Wiesław Różański. Dodaje, że system jest bardzo wymagający, narzuca określone standardy produkcji, w oparciu o zastosowanie określonych produktów.

- Według mojej wiedzy, na przełomie marca i kwietnia mogą takie produkty pojawić się na półkach sklepowych - ocenia prezes UPEMI.

Jego zdaniem, zainteresowanie piekarń systemem QAFP jest bardzo duże. - Uważam, że nie tyle setki, co tysiące piekarń w skali kraju mogą uzyskać ten certyfikat. Będzie to dla nich szansą na utrzymanie się na rynku, umożliwi też ograniczenie sprzedaży produktów, które nie do końca można nazwać pieczywem - mówi Wiesław Różański.

Przeczytaj także:

Prezes SRP RP: Wygląd pieczywa potrafi zmylić

Prezes UPEMI: System QAFP będzie rozszerzony na chleb, owoce i ryby

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aivii 05-12-2013, 11:59:
Czy można wiedzieć co jest złego w chlebie mrożonym? badałem ten temat bardzo długo i nie znalazłem żadnej negatywnej rzeczy dlaczego pieczywo mrożone ma być gorszę od pieczywa tzw Tradycyjnego?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH