Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Piekarnia Ciastkarnia Kłos otworzyła największą piekarnię rzemieślniczą na Śląsku

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 22-06-2015, 19:01
Piekarnia Kłos uruchomiła potężną inwestycję na Śląsku
Fot. Shutterstock

Otwarcie nowej siedziby Piekarni Ciastkarni Kłos miało miejsce 19 czerwca br. Przybyłych gości witały trzy pokolenia rodziny Kurzyca, na czele z nestorem rodu, Mistrzem Piekarstwa i Cukiernictwa, Marianem Kurzycą, założycielem i prezesem firmy.

- Dziś musimy stawiać na nowoczesność. Konkurujemy z hipermarketami, a ponieważ nie jesteśmy w stanie zbliżyć się do nich ceną, naszą siłą jest bardzo dobry produkt. Nowa piekarnia została zbudowana po to, aby jeszcze poprawić i tak wysoką jakość naszego pieczywa - powiedział Marian Kurzyca, założyciel i prezes Piekarni Kłos podczas uroczystego otwarcia nowego zakładu.

Rodzinna firma zatrudniająca niemal 600 osób zyskała nową siedzibę. Największa na Śląsku piekarnia rzemieślnicza to pierwszy obiekt powstały w Specjalnej Strefie Ekonomicznej w Zabrzu-Rokitnicy. Choć nowa piekarnia zachwyca rozmachem i umaszynowieniem, firma Kłos nie rezygnuje ze starych receptur i rodzinnego charakteru swojej działalności. Nowoczesne urządzenia będą ułatwiały pracę ludzi, ale chleb nadal będzie wyrabiany ręcznie.

 Firma powstała 25 lat temu. Piekarnia zawsze wyznaczała nowe trendy w branży. W 2003 roku Kłos otworzył pierwszy w kraju sklep piekarsko-ciastkarski czynny całą dobę, 7 dni w tygodniu. - Od momentu powstania firmy powoli, ale systematycznie ją rozwijaliśmy, bo uważam, że ten kto stoi w miejscu, cofa się. Kolejne zmiany zawsze były podyktowane naszymi obserwacjami rynku. Pierwszy sklep czynny całą dobę został otwarty w miejscu oddalonym od pozostałej części osiedla. Chcieliśmy, aby klienci nie musieli zastanawiać się w jakich godzinach mogą do nas przyjść i kupić chleb, ale żeby świeże pieczywo było zawsze dla nich dostępne - powiedział Marian Kurzyca, prezes i założyciel Piekarni Kłos.

- U progu lat 90. piekarnie rodzinne bardzo dobrze funkcjonowały, jednak później branża zaczęła odczuwać tendencję spadkową, co jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że trzeba się rozwijać i tworzyć sieć sprzedaży, która pozwoli rozszerzać działalność. Obawiam się, że najmniejsze zakłady przespały pewien okres rozwoju i nie będą w stanie się podnieść - stwierdził ze smutkiem Mistrz Piekarstwa i Cukiernictwa.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • KazimierzD 21-01-2016, 16:24:
No i świetnie. Prawdziwe rzemieślnicze piekarnie to jest to. Niech ludzie znają smak prawdziwego chleba a nie ulepszaczy. Jestem piekarzem z 30letnim stażem i nigdy nie zgadzałem się z tym co się teraz dzieje. Dobrze, ze wraca poszanowanie tradycji i zdrowego jedzenia. Młodzi chętni niech zakładają swoje interesy. Z całego serca polecam dobry sklep z wyposażeniem piekarni: sklep.guztech Oby powstawało jak najwięcej małych tradycyjnych zakładów.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH