Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Piekarnia Szwajcarska: Pieczywo mrożone to obecnie 5-10 proc. rynku

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 04-06-2014, 11:29
Piekarnia Szwajcarska: Pieczywo mrożone to obecnie 5-10 proc. rynku
Bart T'Seyen, członek zarządu Inter Europol Piekarnia Szwajcarska. Fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

Rynek pieczywa mrożonego ma przed sobą jeszcze kilka lat dynamicznego rozwoju, jednak nie powinniśmy spodziewać się, że z czasem sprzedaż w tym segmencie zdominuje cały rynek piekarniczy. Tak nie stało się w krajach Europy Zachodniej - ocenia Bart T'Seyen, członek zarządu Inter Europol Piekarnia Szwajcarska.

Jak zauważa Bart T'Seyen w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, firmy zagraniczne uważnie śledzą rozwój rynku pieczywa mrożonego w Polsce. - Wydaje mi się, że jeszcze przez kilka lat ten rynek będzie się rozwijał. Tendencje, które teraz obserwuję w Polsce, wcześniej były obecne na Zachodzie. Aktualnie polski rynek idzie tą samą drogą - mówi członek zarządu Piekarni Szwajcarskiej.

- W polskich firmach widzę duży potencjał, nie trzeba wszystkiego oddawać teoretycznie bardziej doświadczonym przedsiębiorstwom zagranicznym, które są żywo zainteresowane, żeby otworzyć swoje zakłady produkcyjne w Polsce - dodaje.

Jego zdaniem, trudno określić, jaki udział ma obecnie pieczywo mrożone w polskim rynku. -Nie znam firm badawczych, które monitorowałyby rynek pieczywa mrożonego w Polsce. Natomiast z całą pewnością mogę stwierdzić, że rynek ten dynamicznie się rozwija - mówi.

Podając przykłady rozwoju tego sektora w Europie Zachodniej, stwierdza, że jest on bardzo zróżnicowany. Jak informuje, w niektórych krajach segment pieczywa mrożonego stanowi mniej niż 5 proc., ale już w innych, jak Belgia i Holandia, prawie 30 proc. - Dla nas oznacza, to tylko tyle, że raczej nie powinniśmy spodziewać się ogromnego udziału pieczywa mrożonego w całym rynku piekarniczym w Polsce. Osobiście uważam, że jeśli udział będzie wynosił 20 proc rynku piekarniczego, to będzie bardzo duży. Obecnie mogę oszacować ten udział na 5-10 procent - mówi Bart T'Seyen.

Klientami Piekarni Szwajcarskiej, jednego z największych producentów pieczywa mrożonego w Polsce, są nie tylko duże sieci handlowe. - Nasze produkty trafiają wszędzie tam, gdzie poszukiwana jest wysoka jakość wyrobów. Jeśli bowiem sklep dysponuje mroźnią i piecem do wypieku pieczywa, klient ma zawsze gwarancje zakupu świeżego towaru. Dzisiaj nie tylko największe sieci handlowe są naszymi klientami. Również małe i średnie sklepy zdecydowały się na współpracę z nami i jest ich coraz więcej. Nie sposób tutaj również nie wspomnieć całego segmentu Horeca oraz stacji benzynowych gdzie pieczywo mrożone odgrywa coraz większą rolę i gdzie jesteśmy jednymi z liderów sprzedaży - mówi Bart T'Seyen.

Przeczytaj także:

Duży producent pieczywa mrożonego zwiększa moce o około 50 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH