Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Piekarnie Grochola Prawdziwy Chleb: Trzeba dbać o jakość pieczywa, żeby nie miało konserwantów oraz polepszaczy

Wśród planów noworocznych bezapelacyjnie królują te dotyczące zmiany stylu życia na zdrowszy. Wiele osób decyduje się na dietę, która często kojarzy się z eliminacją węglowodanów, a więc drastycznym ograniczeniem jedzenia pieczywa, które uchodzi za tuczące. Czy to naprawdę dobry pomysł?

Piekarnie Grochola Prawdziwy Chleb: Trzeba dbać o jakość pieczywa, żeby nie miało konserwantów oraz polepszaczy
fot. materiały prasowe

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 15-01-2018, 16:33

Istotną kwestią jest wybór odpowiedniego rodzaju pieczywa. Informację tę potwierdzają dietetycy powołując się na popularną piramidę żywieniową. Zdradzają oni, że produkty zbożowe, a więc przede wszystkim chleb, powinny stanowić główne źródło energii w naszej diecie. Dodatkowo nie można zapominać, że ciemne pieczywo zawiera witaminy z grupy B oraz błonnik ułatwiający trawienie. 

Dodatkowo chleb pomaga regulować wchłanianie cukrów prostych, dzięki czemu chroni nas przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2.

- Naturalny chleb na zakwasie, taki który jedli także nasi ojcowie i dziadkowie stanowi doskonałe źródło błonnika, który usprawnia pracę organizmu. Zjedzenie bułki czy kromki chleba bogatych w węglowodany na śniadanie zapewni energię na cały poranek. Oczywiście trzeba dbać o jakość pieczywa, żeby nie miało w sobie konserwantów oraz polepszaczy, które nie mają wartości odżywczych – zdradza Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.

Najważniejsze więc to nie eliminować węglowodanów z diety, ale spożywać je mądrze, głównie na śniadanie. Z perspektywy dietetyków jest to najważniejszy posiłek dnia, który ma nam zapewnić energię do działań oraz poczucie sytości na długi czas.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

pieczywo RSS ALERT    /    dieta RSS ALERT    /    gluten RSS ALERT    /    chleb RSS ALERT    /    piewczywo w diecie RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.209.202.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.