Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Podejrzanie ciemny chleb w polskich sklepach

  • Autor: PAP
  • Data: 11-09-2008, 10:29
Podejrzanie ciemny chleb w polskich sklepach

Co 12 piekarnia dodaje do chleba niedozwolony barwnik, a połowa pieczywa produkowanego w Polsce jest źle oznakowana. Takie są wyniki wyniki najnowszej kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - pisze "Dziennik Polski".

Inspektorzy sprawdzili jakość handlową pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego w 182 piekarniach na terenie 16 województw. Ponad 8 proc. skontrolowanych piekarni stosowało do produkcji pieczywa karmel jako barwnik, co jest zakazane.

- Badania wykazały, że karmel amoniakalny i amoniakalno- siarczynowy jako dodatek do pieczywa może powodować zmiany w obrazie krwi, głównie zmniejszając liczbę białych ciałek krwi, co może prowadzić do białaczki. Substancja ta powoduje również nadpobudliwość i nadmierne skurcze mięśni - wyjaśnia Stanisław Kowalczyk, zastępca inspektora IJHARS.

Barwienie chleba to sposób na zafałszowanie składu chemicznego miękiszu. - Konsumenci kojarzą ciemny kolor pieczywa z jego większymi wartościami zdrowotnymi. Faktycznie, produkty z mąki razowej mają więcej błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych. Taki chleb ma jednak mankamenty technologiczne - trudniej wyrasta, ma bardziej zbitą strukturę i łatwiej się kruszy.

Barwienie pieczywa to pomysł na to, by zaproponować klientowi chleb "ciemny", a jednocześnie mający pożądane właściwości organoleptyczne, charakterystyczne dla wypieków z mąki jasnej - ocenia prof. Halina Gambuś, specjalista w dziedzinie przetwórstwa zbóż z Katedry Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • J.CH. 12-09-2008, 09:58:
Zamiast karmelem, mozna chleb przyciemniac slodem jeczmiennym.Problemem jest jednak wypiekanie chleba ciemnego z gotowych mieszanek, ktore maja w swoim skladzie "przyciemniacze" tego typu.Producentami mieszanek sa firmy zagraniczne,odpowiedzialne za przemycanie w swich produktach niedozwolonych skladnikow. Sami piekarze sobie tego nie wymyslili. Mieszanki te chetnie sa wykorzystywane przez piekarnie, mamione kolorowa reklama przekonywujaca, ze chlebek wyjdzie piekny i zdrowy. Latwosc wypieku chleba z gotowizny zaspakaja niedobor wiedzy i umiejetnosci piekarniczych zalogi. Kontrolowane sa chleby a powinnien byc kontrolowany caly proces produkcyjny i stosowane surowce. Kiedy obowiazywala Polska Norma, ona uwzgledniala parametry technologiczne poszczegolnych rodzajow pieczywa, w tym objetosc.Brak dokumentacji normatywnej w piekarniach uniemozliwia kontrolowanie procesu technologicznego na biezaco. Nie wiedziec czemu piekarze zaczeli dodawac prochow i uznali, ze kazde pieczywo ma byc jak drozdzowa bula. Polska Norma nie obowiazuje i mamy wolna amerykanke. Piekarz nie czuje sie odpowiedzialny za jakosc pieczywa, ktore powinno byc zdrowe i zjadliwe nawet po 24 godzinach. To klient zaplaci swoim zdrowiem i wyda moze ostatni emerycki grosz. Gorliwie wierzac w prozdrowotne dzialanie chlebka razowego.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH