Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Podwyżki na rynku przetworów zbożowych

Wzrost cen zbóż obserwowany od lipca 2018 r. do lutego br., ma swoje przełożenie zarówno na ceny zbytu artykułów zbożowych, jak i ceny detaliczne – mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

Podwyżki na rynku przetworów zbożowych
fot. materiały prasowe

Na skutek niższych zbiorów ziarna w Polsce i w ujęciu globalnym, w II połowie 2018 r. ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej były przeciętnie o ponad 18% wyższe wobec analogicznego okresu rok wcześniej, zaś żyta o prawie 17%. W styczniu br. zboże nadal drożało, niemniej już w lutym odnotowano korektę cen, a następnie, w marcu, ich stabilizację. Ogółem, w I kwartale br. pszenicę skupowano średnio po 844 zł/t, czyli o 24% drożej niż w I kwartale 2018 r., zaś żyto po 722 zł/t, drożej o 25% w relacji rocznej. (choć pod koniec marca ceny pszenicy notowane przez MRiRW wynosiły już przeciętnie 820 zł/t).

Podkreśla, że rosnące koszty surowca, ale też koszty pracy, przełożyły się na ceny mąki w zbycie, choć skala podwyżek była mniejsza niż w przypadku samego ziarna. W II połowie 2018 r. ceny zbytu mąki pszennej piekarniczej, sprzedawanej luzem, były (w zależności od jej rodzaju) od 7% do 15% wyższe niż rok wcześniej, zaś mąki pszennej kierowanej do sprzedaży w detalu wyższe od 6% (wrocławska) do 9% (torowa). W I kwartale br. w przypadku mąki pszennej piekarniczej sprzedawanej luzem różnice cen wobec analogicznego okresu rok wcześniej sięgały już 16-22%, zaś detalicznej – 15%. Nadal jednak były mniejsze niż w przypadku zbóż.

W tej sytuacji zaskakujące są niewielkie zmiany cen detalicznych. Dane GUS wskazują, że w II połowie 2018 r. mąka pszenna w sklepach była przeciętnie o jedynie 2% droższa niż w II połowie 2017 r. Większe podwyżki odnotowano dopiero w tym roku, niemniej i tak w styczniu i lutym ceny mąki były o zaledwie 5% wyższe niż w tym samym okresie 2018 r.

W większym stopniu zdrożało pieczywo. W II połowie 2018 r. ceny chleba pszenno-żytniego były przeciętnie w kraju o ponad 7% wyższe, zaś bułek pszennych o 8% wyższe niż rok wcześniej, zaś w styczniu-lutym br. wzrosty sięgały odpowiednio 12% i 13% w relacji rocznej. Warto dodać, że w przypadku pieczywa, duży wpływ na ceny mają też rosnące koszty wynagrodzeń. Ich udział w kosztach działalności operacyjnej branży piekarniczej wynosi około 22%. Dla porównania, dla przemysłu spożywczego jest to zaledwie 9%.

- Biorąc pod uwagę stopniową korektę cen skupu zbóż oraz prognozy zakładające wzrost zbiorów ziarna w nadchodzącym sezonie 2019/20, można spodziewać się, że presja ze strony surowca na zwyżki cen zbytu i cen detalicznych artykułów zbożowych będzie malała. Wyzwaniem w tym roku pozostaną jednak rosnące koszty wynagrodzeń – mówi Marta Skrzypczyk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Marta Skrzypczyk RSS ALERT    /    BNP Paribas RSS ALERT    /    ceny zboża RSS ALERT    /    przetwory zbożowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.239.56
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.