Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy chcą ograniczenia tłuszczów trans w produktach

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-08-2017, 08:24
Polacy chcą ograniczenia tłuszczów trans w produktach
fot. shutterstock

Blisko 80% Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.

Zgodnie z obowiązującym prawem w Polsce i Unii Europejskiej producenci nie mogą znakować produktów pod kątem zawartości tłuszczów trans (konkretnie „izomerów trans kwasów tłuszczowych”), nie mają także obowiązku ich ograniczania, jednakże większość producentów dobrowolnie zadeklarowała ich eliminację z produktów. Maksymalna zawartość TFA jest regulowana na poziomie europejskim jedynie w przypadku preparatów do żywienia niemowląt. Jedyną możliwość zidentyfikowania produktów, które mogą zawierać tłuszcze trans stanowi natomiast sprawdzenie czy w ich składzie znajdują się częściowo uwodornione oleje lub tłuszcze mleczne.

Spożywanie tłuszczów trans (TFA) powyżej 2% dziennej wartości energetycznej zwiększa m.in. stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Istnieją dwa rodzaje tłuszczów trans – przemysłowe i pochodzące od zwierząt przeżuwających: krów, owiec czy kóz. Pierwsze powstają najczęściej podczas częściowego uwodorniania, a inaczej częściowego utwardzania olejów roślinnych, drugie występują naturalnie w produktach mlecznych lub mięsnych.

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności dostępne badania wykazały, że  bez względu na źródło pochodzenia kwasów tłuszczowych typu trans – naturalne czy przemysłowe – ich nadmiar w codziennej diecie jest niekorzystny dla zdrowia. Przyczyniają się do podwyższania stężenia „złego” cholesterolu typu LDL we krwi i obniżania poziomu „dobrego” cholesterolu HDL we krwi,  tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe – tłumaczy mgr Jadwiga Przybyłowska, ekspert ds. Żywienia i Komunikacji Prozdrowotnej oraz ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach”.

Istnieją dwie drogi, które pozwalają ograniczyć zawartość tłuszczów trans w żywności, a co za tym idzie także w codziennej diecie konsumentów. Mogą to być działania o charakterze ustawodawczym, jak regulacje prawne oraz działania dobrowolne, czyli wewnętrzne regulacje producentów.

Działania w kierunku ograniczenia tłuszczów trans są podejmowane dobrowolnie między innymi przez producentów margaryn pod przewodnictwem Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Margaryn IMACE. Zgodnie z Kodeksem Praktyk IMACE, członkowie organizacji dążą do tego, żeby wszystkie margaryny i tłuszcze do smarowania zawierały mniej niż 2% izomerów trans w przeliczeniu na zawartość tłuszczu – komentuje Prof. Krzysztof Krygier z Katedry Technologii Żywności SGGW, ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach”

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH