REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polacy coraz bardziej przekonują się do produktów zbożowych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-08-2016, 16:23
Polacy coraz bardziej przekonują się do produktów zbożowych
fot. KFPZ

Krajowa Federacja Producentów Zbóż na potrzeby kampanii informacyjno-promocyjnej sprawdziła zwyczaje żywieniowe Polek i ich rodzin, chcąc też przekonać konsumentów do częstszego sięgania po produkty zbożowe.

REKLAMA

Na potrzeby kampanii organizatorzy przeprowadzili wśród Polek badanie konsumenckie, które pozwoliło poznać zwyczaje żywieniowe mam i ich rodzin.

- Dzięki naszej kampanii pomogliśmy zwiększyć poziom wiedzy na temat produktów zbożowych wśród społeczeństwa, szczególnie wśród mam, które decydują o domowych posiłkach oraz codziennych zakupach. Wierzę, że program nie tylko pomógł wielu osobom na nowo odkryć produkty zbożowe jako kluczowe dla prawidłowego odżywiania składniki potraw, ale również zainspirował konsumentów do podejmowania kulinarnych wyzwań i włączania ich do codziennego menu – mówi Rafał Mładanowicz, Prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż.

Jak wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii, Polki wiedzą, jak ważny jest dobór właściwych składników diety dla wszystkich członków rodziny. Mają także świadomość, że to regularne odżywianie i zbilansowana dieta mają niezwykle istotny wpływ na zdrowie poszczególnych członków rodziny.

Według opinii respondentek produktem zbożowym najbogatszym w substancje odżywcze są płatki śniadaniowe (76 proc. wskazań). Spośród wszystkich produktów zbożowych to pieczywo zdecydowanie króluje na stołach polskich domów – 87 proc. samych badanych, a także ponad 80 proc. członków ich rodzin regularnie spożywa pieczywo. Z kolei makaron, według deklaracji Polek, spożywany jest przez nie raz w tygodniu.

W opinii respondentek na temat samych produktów zbożowych oraz ich właściwości odżywczych i prozdrowotnych, największą aprobatę zyskało stwierdzenie, że produkty zbożowe to źródło błonnika. Zdecydowana większość badanych kobiet stara się wzbogacać dietę w produkty zbożowe – w głównej mierze w postaci pieczywa, spożywanego najczęściej codziennie na śniadanie, drugie śniadanie oraz kolację i makaronu lub kaszy na obiad.

Ekspert i dietetyk kampanii Anna Jelonek przekonuje, że różnorodne produkty zbożowe powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego człowieka: pieczywo, mąka, kasza, płatki, makarony różnego rodzaju – te produkty mogą stanowić smaczną i wartościową podstawę każdego posiłku. Są one źródłem witamin, minerałów, białka i węglowodanów, a także składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Musimy pamiętać, że odpowiednio zbilansowana dieta, w tym regularne spożywanie produktów zbożowych i aktywność fizyczna pomaga w codziennej trosce o nasze  zdrowie .

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH