Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rusza kampania edukacyjna Poznaj się na tłuszczach

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 26-10-2015, 15:41

Jak wynika z badania opinii przeprowadzonego w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” dla ponad 1/4 z nas zdrowe odżywianie to kluczowy element dbania o własne zdrowie, a blisko 60 proc. Polaków przyznaje, że w codziennej diecie stara się przestrzegać zasad zdrowego żywienia.

Kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach”, której patronują wiodące w naszym kraju instytucje wyznaczające normy w zakresie żywienia, w tym Instytut Żywności i Żywienia i Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością.

 - Rzeczywiście zaczęliśmy coraz częściej pilnować tego co mamy na talerzu. Bycie ”fit” stało się modne i to zjawisko na pewno należy zaliczyć do tych pozytywnych. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że deklaracje konsumentów o ich zaangażowaniu w zdrowe żywienie nie zawsze idą w parze z ich rzeczywistą wiedzą w tym obszarze – mówi komentuje dr Agnieszka Jarosz, z Instytutu Żywności i Żywienia.

 - Dla przykładu, w tym samym badaniu zapytaliśmy osoby postrzegające siebie jako te dbające o zdrowe żywienie, które ich zdaniem produkty są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponad 40 proc. respondentów z tej grupy wskazało na ryby morskie, które przecież są naturalnym źródłem nienasyconych kwasów Omega 3. Niektóre błędne przekonania żywieniowe krążą wśród konsumentów od wielu lat i są powielane przez kolejne pokolenia, niezależnie od panujących trendów żywieniowych – dodaje.

 Wiele tego typu stereotypów dotyczy właśnie spożywania tłuszczów. Dlatego też w ramach kampanii Instytutu Żywności i Żywienia chce edukować społeczeństwo na temat tego czym są tłuszcze, czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe oraz jakie znaczenie wykazują dla zdrowia człowieka.

 - Chcemy, żeby Polacy byli bardziej świadomymi konsumentami, żywili się zdrowiej, wybierali mądrzej – mówi dr Agnieszka Jarosz.

 Jak podaje IŻiŻ, w dzisiejszych czasach, kiedy większość z nas wybiera produkty „light” i chce prezentować smukłą sylwetkę słowo „tłuszcz” zazwyczaj  odstrasza. Niepotrzebnie, bo tłuszcz  spożywany w odpowiednich ilościach jest jedną z najważniejszych substancji odżywczych, potrzebnych do życia każdemu człowiekowi.

 IŻiŻ przypomina, że tłuszcze w żywności przeznaczonej dla człowieka stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Codzienna dieta powinna dostarczać 25-30 proc. energii z tłuszczów. Są także materiałem budulcowym, z którego organizm człowieka czerpie składniki do budowy własnych komórek, tkanek i narządów. Podstawowym składnikiem wszystkich tłuszczów w żywności są kwasy tłuszczowe nasycone  i nienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone mają stałą konsystencję i znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: smalec i masło, nabiał i czerwone mięso. Kwasy tłuszczowe nienasycone są płynne i pochodzą ze źródeł roślinnych m.in. takich jak: rzepak, słonecznik, sezam, oliwki, len. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH