Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy nadal mało wiedzą na temat zdrowych tłuszczów

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 17-10-2013, 12:34

Badania przeprowadzone przez TNS wskazują, że aż 35 proc. Polaków nie wie, że tłuszcze omega-3 i omega-6 pozytywnie wpływają na zdrowie, a 32 proc. polskich konsumentów błędnie określa produkty spożywcze zawierające te dobre tłuszcze.

- Nadwaga i otyłość to jedne z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych w Polsce, które w znacznej mierze wynikają z niewłaściwego odżywiania oraz stylu życia. Schorzenia te powoduje m.in. zbyt wysokie spożycie tłuszczu. Pomimo, że tłuszcze stanowią ważny składnik diety, powinny być spożywane z umiarem. Tymczasem Polacy wciąż spożywają za dużo tłuszczów ogółem. Obecnie 38 proc. energii w ich diecie pochodzi z tłuszczów, podczas gdy WHO zaleca, aby było to 30 proc., a maksymalnie 35 proc. u osób bardzo aktywnych fizycznie.

WHO rekomenduje też, aby spożywać jak najmniej tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans. Badanie stanu zdrowia Polaków przeprowadzone przez GUS w 2009 roku wykazało, że nadwagę (indeks masy ciała (BMI) w zakresie 25-30) lub otyłość (BMI równe lub wyższe niż 30) miało ponad 61 proc. mężczyzn i 45 proc. kobiet. U mężczyzn częściej rozpoznaje się nadwagę (41 proc. mężczyzn ma nadwagę w porównaniu do 29 proc. kobiet), ale to kobiety częściej są otyłe. Otyłość coraz częściej rozpoznaje się także u dzieci i młodzieży. Badania przeprowadzone przez Instytut „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" pokazują, że 20 proc. dzieci w wieku 9-18 lat choruje na nadwagę lub otyłość, częściej chłopcy niż dziewczęta.

Tłuszcze wielonienasycone omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają na poziom cholesterolu oraz odgrywają ważną rolę w prawidłowej pracy mózgu i oczu. Tymczasem wyniki badania TNS dowodzą, że aż 35 proc. Polaków wciąż nie wie, że tłuszcze omega-3 i omega-6 pozytywnie wpływają na zdrowie. Co gorsze, 32 proc. z nas błędnie określa produkty żywnościowe, w których znajdują się te dobre tłuszcze. Jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 uczestnicy badania wskazywali m.in. masło (13 proc.), żółty ser (6 proc.), smalec (5 proc.), boczek (4 proc.), śmietanę (3 proc.) i herbatniki (1 proc.), czyli produkty, które obfitują w tłuszcze nasycone i których spożywanie należy ograniczać.

Badanie TNS zostało zrealizowane na zlecenie programu „Wiem, co wybieram".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH