Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Polacy spośród kasz najbardziej lubią gryczaną

Polacy spośród wielu rodzajów kasz najchętniej wybierają kaszę gryczaną. Aż 73 proc. respondentów wskazało na nią w ogólnopolskim badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".

Polacy spośród kasz najbardziej lubią gryczaną
73 proc. Polaków ze wszystkich kasz wybiera gryczaną fot. ekoguru.pl

Jak wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii to kasza gryczana gości najczęściej na polskich stołach (73% wskazań ogółem), dystansując wszystkie inne rodzaje kaszy. Drugą najczęściej wybieraną jest kasza jęczmienna (57%), a trzecią kasza manna (32%) . 

Na kolejnych miejscach znalazły się kasza: kuskus (20%), jaglana (14%) i owsiana (9%).

Kasza gryczana jest preferowana bardziej przez mężczyzn (76 proc.) niż kobiety (70 proc.), natomiast kaszę jęczmienną częściej wybierają kobiety (61 proc., a mężczyźni - 52 proc.)

Te dwa rodzaje kasz są najbardziej lubiane przez osoby w wieku powyżej 55 lat. Młodzi ludzie, w wieku 15-24 lata, chętnie sięgają także po kaszę mannę i kuskus.

- Zarówno kasza gryczana, jak i jęczmienna są źródłem cennych składników odżywczych i mineralnych. Kasza gryczana, w porównaniu do pozostałych kasz, zawiera najwięcej magnezu, potasu oraz cynku. Dodatkowo zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej, które dostarcza niezbędnych aminokwasów - tych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a które muszą być dostarczone z pożywieniem dla prawidłowego rozwoju organizmu - mówi Katarzyna Foszner, dietetyk, ekspert kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".

- Kasza jęczmienna jest z kolei bogata w β-glukany, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi - dodaje.

Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać sześć porcji produktów zbożowych. Niestety Polacy wciąż nie doceniają walorów kaszy. Regularnie, czyli kilka razy w tygodniu, spożywa ją tylko 9% z nas.

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Badanie zostało zrealizowane przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku metodą sondażu internetowego na próbie N=1000 wśród Polaków od 15 roku życia, w podziale na płeć i cztery grupy wiekowe. Badanie było realizowane metodą internetową (panel online) na reprezentatywnej próbie ogólnopolskiej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (2)

  • Jakub 2013-06-25 08:23:11
    Zgadzam się, że mało się u nas je tej kaszy. Kasze to nasze kulinarne dziedzictwo, podstawa polskiej kuchni tradycyjnej od wieków, ziemniaki to badziewne zapożyczenie z Ameryki, popularne raptem od 100 lat. Frytki czy makarony są smaczne ale strasznie tuczące, jedynie ryż jest dobrą alternatywą wobec kasz. Problem w Polsce, to brak wiedzy na temat wykorzystania kaszy i ryżu w codziennej diecie, szczególnie na obiad. Producenci żywności powinni bardziej się postarać o promocję kaszy z wykorzystaniem swoich produktów, np. poprzez przepisy na opakowaniach.
  • Mika 2013-06-25 09:40:37
    Najzdrowsza jest kasza jaglana - jako jedyna z kasz działa zasadotwórczo, ma więcej białka od wymienionych gryczanej i jęczmiennej, nie zawiera glutenu (!). Zawartością witamin z grupy B, żelaza i magnezu bije na głowę kaszę jęczmienną. Kasza gryczana dostępna w sklepach - czyli prażona - ma dużo mniej wartościowych składników niż nieprażona, tzw. biała. Niestety, można ją kupić tylko na targu. Ktoś wie, dlaczego biała nie jest dostępna w sklepach?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.95.23.35
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.