REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polacy wciąż jedzą za mało kukurydzy

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-11-2016, 15:58
Polacy wciąż jedzą za mało kukurydzy
fot. shutterstock

- Namawiamy dzieci i dorosłych do konsumpcji kukurydzy w różnej postaci. W sukurs przychodzi nam nowoczesny i dobrze rozwijający się przemysł młynarski, który przemiela blisko 200 tys. ton krajowego ziarna kukurydzy dostarczając wysokiej jakości grys i mąkę kukurydzianą na potrzeby przemysłu spożywczego i eksport do wielu krajów Europy i świata - mówił dr inż. Roman Warzecha, członek rady Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

REKLAMA

O teraźniejszości i przyszłości produkcji kukurydzy w Polsce rozmawiano podczas konferencji zorganizowanej 8 listopada przez Polski Związek Producentów Kukurydzy.

Jak podkreślała dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik kukurydza i jej przetwory mają wiele niezwykłych wartości odżywczych i powinny na stałe zagościć w diecie Polaków. 

- Z całą pewnością warto podkreślić brak glutenu, który umożliwia spożywanie tej rośliny przez alergików czy osoby chore na celiakię. Ponadto roślina ta jest dobrym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów - dodała.

Tymczasem w Polsce spożycie kukurydzy cukrowej wynosi zaledwie 5-10 proc. całości zbiorów, podczas gdy w Austrii jest to 30 proc., a we Francji 20 procent. Konsumpcja kukurydzy cukrowej (tzw. słodkiej) wynosi w naszym kraju ok. 0,5 kg na mieszkańca, w USA jest to około 12 kg.

PZPK chce to zmienić poprzez kampanię pod hasłem "Kukurydza - słoneczne ziarno zdrowia" finansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Według danych IERiGŻ zbiory kukurydzy uprawianej na ziarno w roku 2016 mogą wynieść ponad 3,9 mln ton wobec 3,2 mln ton przed rokiem. Średnia krajowa zakupu w październiku wyniosła 564 zł za tonę i była niższa o 14 proc. w porównaniu do 2015 r. Również na tle krajów UE polscy rolnicy otrzymują o 12 proc. niższą cenę niż wynosi średnia unijna.

Jak zaznaczył prezes PZPK prof. dr hab. Tadeusz Michalski powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce jest znacząca i w ostatnich czterech latach ustabilizowała się na poziomie 1,2 mln ha, z czego około połowa uprawiana jest na ziarno, a połowa na kiszonkę. Według IERiGŻ PIB plony ziarna kukurydzy w 2016 roku wyniosły 6,83 t/ha wobec 4,71 t/ha w 2015 r., a zbiory wyniosą ok. 3,9 mln ton. 

- Wobec braku opadów w drugiej połowie sierpnia i we wrześniu kukurydza przyspieszyła dojrzewanie, skutkiem czego tegoroczne zbiory ziarna rozpoczęto już w połowie września. PZPK szacuje, że skutkiem tych perturbacji pogodowych zbiory ziarna kukurydzy będą mniejsze od podawanych przez IERiGŻ i wyniosą ok. 3,6 mln ton. Cieszy jednakże fakt, że większość zebranego ziarna kukurydzy charakteryzuje niska wilgotność i dobra zdrowotność - dodaje Michalski.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 430) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 172)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH