Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy wciąż jedzą za mało kukurydzy

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-11-2016, 15:58
Polacy wciąż jedzą za mało kukurydzy
fot. shutterstock

- Namawiamy dzieci i dorosłych do konsumpcji kukurydzy w różnej postaci. W sukurs przychodzi nam nowoczesny i dobrze rozwijający się przemysł młynarski, który przemiela blisko 200 tys. ton krajowego ziarna kukurydzy dostarczając wysokiej jakości grys i mąkę kukurydzianą na potrzeby przemysłu spożywczego i eksport do wielu krajów Europy i świata - mówił dr inż. Roman Warzecha, członek rady Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

O teraźniejszości i przyszłości produkcji kukurydzy w Polsce rozmawiano podczas konferencji zorganizowanej 8 listopada przez Polski Związek Producentów Kukurydzy.

Jak podkreślała dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik kukurydza i jej przetwory mają wiele niezwykłych wartości odżywczych i powinny na stałe zagościć w diecie Polaków. 

- Z całą pewnością warto podkreślić brak glutenu, który umożliwia spożywanie tej rośliny przez alergików czy osoby chore na celiakię. Ponadto roślina ta jest dobrym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów - dodała.

Tymczasem w Polsce spożycie kukurydzy cukrowej wynosi zaledwie 5-10 proc. całości zbiorów, podczas gdy w Austrii jest to 30 proc., a we Francji 20 procent. Konsumpcja kukurydzy cukrowej (tzw. słodkiej) wynosi w naszym kraju ok. 0,5 kg na mieszkańca, w USA jest to około 12 kg.

PZPK chce to zmienić poprzez kampanię pod hasłem "Kukurydza - słoneczne ziarno zdrowia" finansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Według danych IERiGŻ zbiory kukurydzy uprawianej na ziarno w roku 2016 mogą wynieść ponad 3,9 mln ton wobec 3,2 mln ton przed rokiem. Średnia krajowa zakupu w październiku wyniosła 564 zł za tonę i była niższa o 14 proc. w porównaniu do 2015 r. Również na tle krajów UE polscy rolnicy otrzymują o 12 proc. niższą cenę niż wynosi średnia unijna.

Jak zaznaczył prezes PZPK prof. dr hab. Tadeusz Michalski powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce jest znacząca i w ostatnich czterech latach ustabilizowała się na poziomie 1,2 mln ha, z czego około połowa uprawiana jest na ziarno, a połowa na kiszonkę. Według IERiGŻ PIB plony ziarna kukurydzy w 2016 roku wyniosły 6,83 t/ha wobec 4,71 t/ha w 2015 r., a zbiory wyniosą ok. 3,9 mln ton. 

- Wobec braku opadów w drugiej połowie sierpnia i we wrześniu kukurydza przyspieszyła dojrzewanie, skutkiem czego tegoroczne zbiory ziarna rozpoczęto już w połowie września. PZPK szacuje, że skutkiem tych perturbacji pogodowych zbiory ziarna kukurydzy będą mniejsze od podawanych przez IERiGŻ i wyniosą ok. 3,6 mln ton. Cieszy jednakże fakt, że większość zebranego ziarna kukurydzy charakteryzuje niska wilgotność i dobra zdrowotność - dodaje Michalski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 022) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH