Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polaków nie stać na świeży chleb?

  • Autor: onet.pl
  • Data: 09-07-2014, 17:32

Okazuje się, że stare pieczywo może schodzić jak świeże bułeczki. Tak przynajmniej jest w Kielcach. To znaczy, że jak chleba, bułeczek czy inny produktów nie udało się sprzedać, to trafiają do osobnego sklepu, gdzie jako „wczorajsze" sprzedawane są za niższą cenę. Popyt na wczorajsze pieczywo jest nawet całkiem spory - informuje serwis onet.pl.

Czy cena może być aż tak istotna? Widocznie tak. Trudno bowiem zakładać, że w Kielcach nagle renesans przechodzą hodowcy np. jakiegoś ptactwa, albo mieszkańcy na masową skalę odkryli lecznicze właściwości wczorajszej kajzerki. Podobno szczególny ruch w biznesie przy ul. Zagórskiej można odnotować w dzień targowy. Pod sklepem rano ustawiają się długie kolejki. To ten moment, kiedy wczorajszy chleb jest jeszcze prawie dzisiejszy, ale cena już jest okazyjna. Świeży chleb kosztuje 2,3 zł, ten wczorajszy piekarnia sprzedaje za 0,99 zł.

Jaki wnioski wyciągnąć można z tej sprawy? Popyt na wczorajsze pieczywo to może być znak, że piekarnia trzyma jakość, ale przykrą prawdą może okazać się fakt, że ceny świeżego pieczywa są zwyczajnie za wysokie - czytamy w onet.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bb 10-07-2014, 11:08:
Do Pana Piotra cierpiacego w Tuskolandii:
Szczerze Panu wspolczuje, ze nawet w dyskusji o sprzedazy chleba musi Pan nawiazywac do Pana Tuska. Nie wydaje sie Panu to nieco chorobliwe I obsesyjne?
Czy bral Pan udzial w wyborach? Byl spolecznikiem? Chcial cos uczynic dobrego dla innych, wziac sprawy w swoje rece?
Latwiej jest narzekac, czyz nie tak?
A poza tym - chcielismy kapitalizmu, to go mamy. Wracajac do artykulu - ludzie sami decyduja- smak, czy cena. My pieczemy chleb w domu. Kwestia organizacji.
  • TT 10-07-2014, 10:22:
Tak to jest jak ktoś nie potrafi wyciągnąć właściwego wniosku z tego co napisał, piszę tutaj o autorze wpisu na onet.pl. Jest to jedna z możliwości, choć gdyby cena "starszego" pieczywa nie była tak atrakcyjna w stosunku do świeżego, kolejek by nie było, a ludzie dalej kupowaliby świeże. Wtedy zbyt wysokie ceny świeżego okazałyby się mitem. I tak dalej.
@Piotr: A to już wyjątkowo posunięty brak umiejętności krytycznej analizy.
  • miastowy 10-07-2014, 07:09:
wedlug poskiej normy chleb powinien lezakowac 12 godz zanim trafi do sklepu. taki czerstwy jest zdecydowanie zdrowszy dla naszego organizmy !kielczanie wiedza co robia nie jedzac cieplego swiezego chlebka !!

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH