Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska Ekologia: Rynek eko-wafli ryżowych jest niszowy, jednak rosnący

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 13-07-2017, 10:36
Polska Ekologia: Rynek eko-wafli ryżowych jest niszowy, jednak rosnący
fot. materiały prasowe

- Warto się zastanowić nad stwierdzeniem naukowców skupionych w europejskim oddziale WHO, że „marketing artykułów spożywczych jest czynnikiem ryzyka otyłości, zwłaszcza dzieci”. Doskonałym przykładem może być kwestia wyboru produktów śniadaniowych. Na jednym biegunie są reklamowane na wszystkie sposoby nieszczęsne płatki śniadaniowe, przeważnie kukurydziane, z dużym dodatkiem cukru, zazwyczaj pod różnymi nazwami np. sacharozy czy syropu fruktozowo glukozowego. Na przeciwnym biegunie może być odżywcza owsianka i prozdrowotne wafle - mówi Jolanta Lyska, dyrektor Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Wybór wafli jest duży (rynek wart ok. 160 mln zł), jednak zdaniem ekspertów najlepiej decydować się na  te, które zawierają cenne dodatki, np. szarłatu, łuski gryczanej, orkiszu.

- Prowadzimy produkcję wykorzystującą naturalne procesy i bez udziału chemicznych konserwantów, barwników, sztucznych polepszaczy smaku. Dodam, że ekologiczne zarządzanie przedsiębiorstwem, wprowadzanie rozwiązań proekologicznych i czerpanie energii z odnawialnych źródeł w funkcjonowaniu zakładu sprzyja oszczędnemu korzystaniu z bogactw natury – mówi p. Rafał Wojciechowski z firmy SIEJEJE.

Rynkowy segment wafli ryżowych jest w Polsce jeszcze kategorią niszową, jednak rosnącą. - Mówi się, że Polacy lubią sięgać po przekąski, a z racji dążenia do zdrowego odżywiania te wszystkie słodkie wafelki i drożdżówki są wypierane przez bardziej wartościowe porcje, zwane „małe co nieco”. Niedawna wojna o szkolne sklepiki otworzyła drzwi dla produktów prozdrowotnych. Firma „SIEJEJE” zaplanowała na jesień wypuszczenie nowej linii ekologicznych wafli, specjalnie przeznaczonych dla najmłodszych - informuje "Polska Ekologia".

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych. Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju eko rynku. Przez ponad 10 lat funkcjonowania Stowarzyszenie zorganizowało wiele akcji promujących najbardziej wartościową polską żywność w kraju i za granicą.  Od 2015 roku realizuje 3-letnią kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.

Zdaniem ekspertów z "polskiej Ekologii" Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”. Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH