REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska jednym z czołowych producentów gryki na świecie

  • Autor: Bank Gospodarstwa Żywnościowej
  • Data: 28-01-2014, 09:37
Polska jednym z czołowych producentów gryki na świecie
W 2013 r. w Polsce zebrano 89,0 tys. t ziarna gryki

W 2013 r. zmniejszyła się produkcja gryki, a znacząco wzrosła prosa. O ile Polska jest znaczącym w świecie producentem gryki, w światowej produkcji prosa ma znikomy udział. Produkcja gryki i prosa (wraz z kukurydzą) wliczane są przez GUS do produkcji zbóż ogółem, lecz nie do produkcji zbóż podstawowych - podali analitycy Banku BGŻ.

REKLAMA

Według danych GUS w 2013 r. w Polsce zebrano 89,0 tys. t ziarna gryki. To o 5,8 proc. mniej niż rok wcześniej, kiedy zbiór wyniósł 94,4 tys. t. Jednocześnie o 2,7 proc. obniżyła się powierzchnia uprawy i o 3,0 proc. przeciętny plon. W produkcji prym wiodą województwa lubelskie i dolnośląskie. Odpowiadały one odpowiednio za 26 i 20 proc. całej krajowej produkcji, czyli łącznie prawie za tyle samo co produkcja we wszystkich pozostałych województwach. Na kolejnych trzech miejscach z udziałem po 9 proc. produkcji znajdowały się trzy województwa północne: pomorskie, zachodniopomorskie i warmińsko-mazurskie.

Stosunkowo niska popularność tej uprawy wynika m.in. z jej niewielkiego potencjału plonotwórczego w porównaniu ze zbożami. Przeciętne plony gryki w skali kraju w 2013 r. ukształtowały się na poziomie 12,9 dt/ha w porównaniu z 38,0 dt/ha przeciętnie dla zbóż ogółem. Najwyższą wydajność z hektara uzyskano na stosunkowo niewielkim obszarze w województwie opolskim - 23,5 dt. Z kolei najniższą w województwach lubuskim i łódzkim - po 10,9 dt/ha.

Produkcja gryki w Polsce, mimo że stosunkowo niewielka w porównaniu z produkcją zbóż, jest na tyle duża, że nasz kraj zajmuje jedno z czołowych miejsc na świecie pod tym względem. Według danych FAO w 2011 r. z produkcją na poziomie 93,0 tys. t zajmowaliśmy czwarte miejsce na świecie po Rosji, Chinach i Ukrainie, a przed Francją i Stanami Zjednoczonymi.

Z kolei wg GUS zbiory prosa w 2013 r. wyniosły 42,0 tys. t i były o 27 proc. wyższe niż rok wcześniej. Duży przyrost produkcji wynikał ze zwiększenia powierzchni uprawy o 40 proc. do 31,2 tys. ha. W produkcji tego zboża przodują województwa lubuskie i świętokrzyskie, z udziałem odpowiednio 27 i 21 proc. krajowych zbiorów. Przeciętny plon w skali kraju wyniósł 13,5 dt/ha, przy czym najwyższy, podobnie jak w przypadku gryki, był plon z niewielkiego obszaru uprawy w województwie opolskim - 26,5 dt/ha.

W odróżnienia od gryki, proso jest dosyć popularną uprawą w wielu regionach świata, szczególnie w Afryce oraz w niektórych regionach Azji, dlatego Polska z produkcją na poziomie poniżej 50 tys. t zajmuje odległe miejsce w zestawieniu najważniejszych producentów.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH