REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska może ucierpieć na kryzysie żywnościowym

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 16-04-2008, 08:05
Polska może ucierpieć na kryzysie żywnościowym

Wzrost popytu i rosnąca produkcja biopaliw sprawiają, że żywność drożeje nawet o kilkadziesiąt procent rocznie. Ucierpi na tym również polska gospodarka - czytamy w Rzeczpospolitej.

REKLAMA

W krajach, które niedawno weszły do Unii Europejskiej, rośnie powierzchnia gruntów zajętych pod uprawy zbóż. Ostrzeżenie Międzynarodowego Funduszu Walutowego, że na kuli ziemskiej wkrótce może zabraknąć żywności, wstrząsnęło światem. Unia Europejska zapowiada inicjatywę „Bezpieczeństwo zaopatrzenia w żywność". USA przekazały żywność najbardziej potrzebującym, a ONZ poszukuje 0,5 mld dol. na nowe programy pomocowe.

O drugie tyle zaapelował do świata w ostatnią niedzielę Robert Zoellick, prezes Banku Światowego. Wczoraj ujawnił, że zebrał już deklaracje na połowę tej kwoty. Z kolei George Bush polecił Ministerstwu Rolnictwa USA przekazanie najbardziej potrzebującym żywności za 200 mln dol. z funduszu Bill Emerson Humanitarian Trust, rezerwy wykorzystywanej w nadzwyczajnych sytuacjach.

Zdaniem Banku Światowego jednym z krajów, który może ucierpieć z powodu światowego kryzysu żywnościowego, jest Polska. W przyszłym roku z tego powodu polski deficyt w handlu zagranicznym może się zwiększyć o ok. 2,5 mld euro. - W Polsce uprawy zbóż zajmują w niektórych regionach nawet 80 proc. terenów rolnych. Dlatego zwiększanie powierzchni zasiewów przy braku możliwości płodozmianu nie jest wskazane, mogłoby bowiem zaszkodzić środowisku - uważa Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - W naszym kraju można jednak produkować więcej zbóż. W tym celu rolnicy powinni stosować lepsze technologie i więcej środków ochrony roślin.

Żywność na świecie drożeje (w ubiegłym roku o 60 proc.) z trzech powodów: wzrostu popytu, spekulacji na rynkach surowcowych i rosnącej produkcji biopaliw. Michel Mann, rzecznik Komisji Europejskiej, przekonywał wczoraj, że w nowych krajach członkowskich nadal jest wiele ziemi, która dotychczas nie była uprawiana. - Gdyby więc powrócić do jej wykorzystania, a przemysł zacząłby produkować biopaliwa nowej generacji, wpływ produkcji paliw alternatywnych na ceny żywności byłby znikomy - uważa Michel Mann.

Rekordowe zbiory na Ukrainie? POPRZEDNI ARTYKUŁ

Rekordowe zbiory na Ukrainie?

Oliwa z oliwek coraz lepsza NASTĘPNY ARTYKUŁ

Oliwa z oliwek coraz lepsza

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH