REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska/UE: Służby sanitarne szukają syropu spożywczego, który zawiera rtęć!

  • Autor: Gazeta Wyborcza
  • Data: 06-03-2009, 17:07

Główny inspektor sanitarny zarządził ogólnopolskie poszukiwania syropu kukurydzianego. Produkt używany jest m.in. w słodyczach i napojach. Może zawierać szkodliwą dla zdrowia rtęć - donosi Gazeta Wyborcza.

REKLAMA

Alarm przyszedł do Europy z USA, a do Polski za pośrednictwem unijnego systemu ostrzegania przed zagrożeniami zdrowotnymi RASFF. Zarządzono natychmiastowe kontrole. - Przyszedł do mnie inspektor sanepidu i dał dwie godziny na odpowiedź, czy mam ten syrop. Nie miałem - mówi kielecki piekarz.

Chodzi o wysokofruktozowy syrop kukurydziany, który zastępuje cukier. Można go używać do produkcji niemal wszystkiego - od keczupu i majonezu po napoje. "Komisja Europejska zwróciła się do państw członkowskich o przekazywanie wszelkich informacji na temat skażenia rtęcią wysokofruktozowych syropów kukurydzianych i produktów wytwarzanych z ich udziałem" - napisał nam wczoraj Andrzej Wojtyła, główny inspektor sanitarny.

Kontrole rozpoczęto, bo Instytut ds. Rolnictwa i Polityki Handlowej w Minneapolis opublikował 24-stronicowy raport o syropie. Według niego w co drugiej próbce syropu i w co trzecim produkcie, do którego syrop dodano, wykryto rtęć. Dostała się do syropu za pośrednictwem sody kaustycznej zanieczyszczonej rtęcią. Sodę wykorzystuje się podczas procesu oddzielania glukozy od reszty masy kukurydzianej.

Polski sanepid nie ma jeszcze danych, ilu producentów mogło używać syropu.

- To ostrzeżenie najniższej kategorii, tzw. news, czyli wysłane na podstawie doniesień prasowych ze Stanów Zjednoczonych. Na razie sprawdzamy, czy taki syrop w Polsce jest, abyśmy go mogli poddać badaniom na zawartość rtęci i ustalić, czy istnieje zagrożenie - mówi Jan Bonder, rzecznik GIS.

Na raport zareagowali amerykańscy producenci syropu. Zarzucają autorom niedotrzymanie standardów badań naukowych i wyciąganie błędnych wniosków. Argumentują, że wykryte w żywności i syropie ilości rtęci są znacznie niższe niż dopuszczalne i znacznie niższe niż odnajdywane w innych produktach, jak ryby, mięso, a nawet woda pitna.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH