Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polski olej rzepakowy szansą dla gospodarki i żywienia Polaków

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-03-2016, 13:18
Polski olej rzepakowy szansą dla gospodarki i żywienia Polaków
Producenci oleju rzepakowego liczą na zmianę nawyków żywieniowych Polaków w kierunku zdrowych tłuszczy.

- Dostarczając dobry produkt podkreślamy, że przyczynia się on nie tylko do poprawy rozpoznawalności wśród konsumentów jego charakteru, ale przede wszystkim dążymy do trwałej zmiany na lepsze pewnych tendencji żywieniowych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Adam Stępień, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

Budowanie rynku oleju spożywczego jest jednym z podstawowych zadań, jakie stawia przed sobą PSPO. - Wedle wszelkich analiz olej rzepakowy jest produktem najlepszym jakościowo i ma zdecydowanie lepsze cechy prozdrowotne niż inne rodzaje oleju. Zmiana nawyków żywieniowych Polaków w kierunku zdrowych tłuszczy jest wyzwaniem dla branży, a jednocześnie wręcz obowiązkiem dla instytutów i innych podmiotów, które są zaangażowane w szeroko pojęte zdrowie publiczne - mówi Stępień.

Od 2015 roku trwa druga edycja koordynowanej przez PSPO kampanii "Pokochaj polski olej rzepakowy". Akcja o budżecie 1,6 mln euro jest zaplanowana do 2018 roku. W ramach programu zaplanowano m.in. działania w prasie, telewizji, internecie i w punktach sprzedaży. Specjalny przekaz ma dotrzeć również do grupy opiniotwórców, w tym m.in. do nauczycieli.

- Dążymy do trwałej zmiany na lepsze pewnych tendencji żywieniowych m.in. zgodnie z zaleceniami wydanymi przez Światową Organizację Zdrowia czy polski Instytut Żywności i Żywienia. Grupa osób, które są świadomymi konsumentami systematycznie w Polsce rośnie i działania, jakie podejmujemy w sposób istotny przyczyniają się do rozwoju tego trendu. A to na ile jest on ważny pokazują statystyki dotyczące zapadalności na choroby cywilizacyjne. Oprócz środowiska, w jakim się poruszamy i jakości powietrza, wprost determinują one to, jakie nakłady państwo musi przeznaczać na ochronę zdrowia i to nie tyle na prewencję co doraźne leczenie. Z perspektywy oceny skutków regulacji prawnych wciąż zbyt mało mówi się o tym jak zmiany trendów żywieniowych mogą wpływać na wydatki budżetowe związane z szeroko pojętą ochroną zdrowia - dodaje Adam Stępień.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (7 838) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH