REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polski olej rzepakowy szansą dla gospodarki i żywienia Polaków

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-03-2016, 13:18
Polski olej rzepakowy szansą dla gospodarki i żywienia Polaków
Producenci oleju rzepakowego liczą na zmianę nawyków żywieniowych Polaków w kierunku zdrowych tłuszczy.

- Dostarczając dobry produkt podkreślamy, że przyczynia się on nie tylko do poprawy rozpoznawalności wśród konsumentów jego charakteru, ale przede wszystkim dążymy do trwałej zmiany na lepsze pewnych tendencji żywieniowych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Adam Stępień, dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

REKLAMA

Budowanie rynku oleju spożywczego jest jednym z podstawowych zadań, jakie stawia przed sobą PSPO. - Wedle wszelkich analiz olej rzepakowy jest produktem najlepszym jakościowo i ma zdecydowanie lepsze cechy prozdrowotne niż inne rodzaje oleju. Zmiana nawyków żywieniowych Polaków w kierunku zdrowych tłuszczy jest wyzwaniem dla branży, a jednocześnie wręcz obowiązkiem dla instytutów i innych podmiotów, które są zaangażowane w szeroko pojęte zdrowie publiczne - mówi Stępień.

Od 2015 roku trwa druga edycja koordynowanej przez PSPO kampanii "Pokochaj polski olej rzepakowy". Akcja o budżecie 1,6 mln euro jest zaplanowana do 2018 roku. W ramach programu zaplanowano m.in. działania w prasie, telewizji, internecie i w punktach sprzedaży. Specjalny przekaz ma dotrzeć również do grupy opiniotwórców, w tym m.in. do nauczycieli.

- Dążymy do trwałej zmiany na lepsze pewnych tendencji żywieniowych m.in. zgodnie z zaleceniami wydanymi przez Światową Organizację Zdrowia czy polski Instytut Żywności i Żywienia. Grupa osób, które są świadomymi konsumentami systematycznie w Polsce rośnie i działania, jakie podejmujemy w sposób istotny przyczyniają się do rozwoju tego trendu. A to na ile jest on ważny pokazują statystyki dotyczące zapadalności na choroby cywilizacyjne. Oprócz środowiska, w jakim się poruszamy i jakości powietrza, wprost determinują one to, jakie nakłady państwo musi przeznaczać na ochronę zdrowia i to nie tyle na prewencję co doraźne leczenie. Z perspektywy oceny skutków regulacji prawnych wciąż zbyt mało mówi się o tym jak zmiany trendów żywieniowych mogą wpływać na wydatki budżetowe związane z szeroko pojętą ochroną zdrowia - dodaje Adam Stępień.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 075) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 708 738)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH