Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Posłowie walczą, by nazwa "chleb" była dozwolona tylko dla produktów na zakwasie

  • Autor: Dziennik
  • Data: 05-06-2009, 07:41
Posłowie walczą, by nazwa

- Prawdziwy chleb jest na zakwasie, a to co kupujemy w supermarketach jest wyrobem chlebopodobnym - przekonuje w rozmowie z Dziennikiem poseł PSL Aleksander Sopliński. I zapowiada prace nad rozwiązaniami prawnymi, które zabronią używania nazwy "chleb" dla produktów z dodatkiem chemicznych polepszaczy.

Pomysł PSL jest kopią francuskiego dekretu o chlebie z 1994 r., który wprowadził rozwiązania prawne promujące prawdziwy chleb i jego producentów. W Polsce sprawę miałaby regulować ustawa o zrównoważonym rozwoju przetwórstwa spożywczego. Wprowadzałaby ona definicję chleba jako wyłącznie wyrobu na zakwasie i wymóg podawania, z czego został upieczony.

PSL raczej nie może liczyć na gremialne poparcie i nie grozi nam wojna producentów jak kilkanaście miesięcy temu było z oscypkiem. Poseł z PO Mirosław Sekuła z komisji Przyjazne Państwo mówi krótko: to chęć politycznej autopromocji i zaistnienia na haśle "ratujemy tradycyjny polski chleb".

Rakiel-Czarnecka mówi, że dobrze by było, gdyby nasi piekarze zgłosili swoje oryginalne wyroby jako produkty tradycyjne chronione w UE patentem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Joanna z W-wy 23-06-2009, 22:02:
Uwielbiam __CHLEB typu KR-IRL, gwarantuje sylwetkę i zdrowie. A ile jest po nim energii to wie zapracowany mąż. Zawsze gotuję i piekę wg przepisu z Internetu;
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
  • Joanna z W-wy 23-06-2009, 22:02:
Uwielbiam __CHLEB typu KR-IRL, gwarantuje sylwetkę i zdrowie. A ile jest po nim energii to wie zapracowany mąż. Zawsze gotuję i piekę wg przepisu z Internetu;
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
  • PEPE 05-06-2009, 17:16:
to jak bedziemy mowic na zwykly chleb pszeniczny na drozdzach? i nie przesadzajmy z tymi dodatkami czasami jest to konieczne, a sklad oczywiscie producent powinien podawac obowiazkowo! Czy ta nazwa nie moze po prostu brzmiec chleb na zakwasie? wydaje mi sie ze wszystkie chleby żytnio pszenne musza byc czy tak czy tak na zakwasie, a pszenne po prostu na drozdzach

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH