Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Zboża

Prapszenice odpowiedzią na spadek spożycia chleba w Polsce?

W piekarnictwie wraca wykorzystywanie gatunków prapszenic, czyli np. płaskurki i orkiszu. Wprowadzenie na rynek nowych gatunków pieczywa to być może zapowiedź odwrócenia złej tendencji spadku spożycia chleba w Polsce.

Prapszenice odpowiedzią na spadek spożycia chleba w Polsce?

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 08-03-2015, 17:46

Statystyczny Polak zjada ok. 50 kg pieczywa rocznie, a jeszcze 10 lat temu było to 80 kg.

Zalety obu prastarych odmian pszenicy postanowił wykorzystać Czesław Meus związany ze Stowarzyszeniem „Polska Ekologia". W swojej Jednostce Innowacyjno-Wdrożeniowej Zakładzie Piekarniczo-Cukierniczym w Krakowie już 28 lat temu dążył do upowszechnienia nowych, a raczej dawnych rodzajów pieczywa (pełnoziarnistego) mającego walory odżywcze najwyższej próby. Najpierw opatentował chleb „Makrowit" , a obecnie wraz z inż. Jackiem Federowiczem, technologiem piekarniczym, twórcą i szefem firmy Bionat, sięga po jeszcze starszą niż orkisz odmianę pszenicy, uprawianą już 10 tys. lat p.n.e.

To rzadkie zboża uprawia kilku rolników ekologicznych w Polsce. Ziarno płaskurki jest trudne do obrabiania, ale za to mąka zawiera dużo białka, wapnia i fosforu, witaminy B1, PP, E i kwas pantotenowy, a Beta glukany redukują cholesterol i chronią przed cukrzycą typu 2 .

- Do płaskurki dodałem orkisz z uwagi na jego niezwykłe właściwości. Dwa zboża w odpowiedniej kompozycji pozwoliły na opracowanie technologii wypiekania najbardziej prozdrowotnego pieczywa. Zanim zainteresowałem się płaskurką moja aktywność skupiona była na wielu tradycyjnie uprawianych odmianach pszenicy, a w następnej kolejności na orkiszu - mówi Czesław Meus.

- Na zaproszenie Jacka Federowicza podjąłem wyzwanie opracowania wraz z nim najlepszej technologii wypieku pieczywa z najstarszych odmian pszenic. Pionierem w naszym kraju w uprawie prapszenic i wyrobie z nich: mąk, płatków, makaronów i kaszy jest Mieczysław Babalski rolnik i znakomity EKO przetwórca z Pokrzydowa, który szuka zapomnianych odmian zbóż i wprowadza je na rynek, oraz zachęca rolników posiadających gospodarstwa ekologiczne do upraw najstarszych odmian zbóż : samopszy, płaskurki, orkiszu - dodaje.

- Po ośmiu miesiącach opracowywania technologii rozpoczęliśmy proces wdrażania do piekarń. Obecnie w piekarni „Złoty Kłos" w Dobczycach k. Krakowa upiekliśmy pierwsze bochenki Makrowitu Rodzinnego z orkiszu z płaskurką oraz Bułki Rodzinne orkiszowe z płaskurką i z czosnkiem niedźwiedzim, które są już dostępne w sklepach firmowych - mówi również Meus.

Orkisz staje się coraz bardziej popularny i zwiększył zainteresowanie pieczywem funkcjonalnym. Rozpowszechnienie płaskurki wzmocni ten trend. Klienci szukają pieczywa wartościowego, najczęściej pełnoziarnistego.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia" skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

chleb RSS ALERT    /    prapszenice RSS ALERT    /    płaskurka RSS ALERT    /    orkisz RSS ALERT    /    piekarnictwo RSS ALERT    /    pieczywo RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.94.202.172
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
iii

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.