REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prapszenice odpowiedzią na spadek spożycia chleba w Polsce?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-03-2015, 17:46
Prapszenice odpowiedzią na spadek spożycia chleba w Polsce?

W piekarnictwie wraca wykorzystywanie gatunków prapszenic, czyli np. płaskurki i orkiszu. Wprowadzenie na rynek nowych gatunków pieczywa to być może zapowiedź odwrócenia złej tendencji spadku spożycia chleba w Polsce.

REKLAMA

Statystyczny Polak zjada ok. 50 kg pieczywa rocznie, a jeszcze 10 lat temu było to 80 kg.

Zalety obu prastarych odmian pszenicy postanowił wykorzystać Czesław Meus związany ze Stowarzyszeniem „Polska Ekologia". W swojej Jednostce Innowacyjno-Wdrożeniowej Zakładzie Piekarniczo-Cukierniczym w Krakowie już 28 lat temu dążył do upowszechnienia nowych, a raczej dawnych rodzajów pieczywa (pełnoziarnistego) mającego walory odżywcze najwyższej próby. Najpierw opatentował chleb „Makrowit" , a obecnie wraz z inż. Jackiem Federowiczem, technologiem piekarniczym, twórcą i szefem firmy Bionat, sięga po jeszcze starszą niż orkisz odmianę pszenicy, uprawianą już 10 tys. lat p.n.e.

To rzadkie zboża uprawia kilku rolników ekologicznych w Polsce. Ziarno płaskurki jest trudne do obrabiania, ale za to mąka zawiera dużo białka, wapnia i fosforu, witaminy B1, PP, E i kwas pantotenowy, a Beta glukany redukują cholesterol i chronią przed cukrzycą typu 2 .

- Do płaskurki dodałem orkisz z uwagi na jego niezwykłe właściwości. Dwa zboża w odpowiedniej kompozycji pozwoliły na opracowanie technologii wypiekania najbardziej prozdrowotnego pieczywa. Zanim zainteresowałem się płaskurką moja aktywność skupiona była na wielu tradycyjnie uprawianych odmianach pszenicy, a w następnej kolejności na orkiszu - mówi Czesław Meus.

- Na zaproszenie Jacka Federowicza podjąłem wyzwanie opracowania wraz z nim najlepszej technologii wypieku pieczywa z najstarszych odmian pszenic. Pionierem w naszym kraju w uprawie prapszenic i wyrobie z nich: mąk, płatków, makaronów i kaszy jest Mieczysław Babalski rolnik i znakomity EKO przetwórca z Pokrzydowa, który szuka zapomnianych odmian zbóż i wprowadza je na rynek, oraz zachęca rolników posiadających gospodarstwa ekologiczne do upraw najstarszych odmian zbóż : samopszy, płaskurki, orkiszu - dodaje.

- Po ośmiu miesiącach opracowywania technologii rozpoczęliśmy proces wdrażania do piekarń. Obecnie w piekarni „Złoty Kłos" w Dobczycach k. Krakowa upiekliśmy pierwsze bochenki Makrowitu Rodzinnego z orkiszu z płaskurką oraz Bułki Rodzinne orkiszowe z płaskurką i z czosnkiem niedźwiedzim, które są już dostępne w sklepach firmowych - mówi również Meus.

Orkisz staje się coraz bardziej popularny i zwiększył zainteresowanie pieczywem funkcjonalnym. Rozpowszechnienie płaskurki wzmocni ten trend. Klienci szukają pieczywa wartościowego, najczęściej pełnoziarnistego.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia" skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH