Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes GoodMills Polska komentuje trendy w branży młynarskiej

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 30-11-2015, 15:25
Prezes GoodMills Polska komentuje trendy w branży młynarskiej
Piotr Piąstka, prezes GoodMills Polska. Pawel Pawlowski/zelaznastudio.pl

Fundamentalne znaczenie dla branży młynarskiej ma konsolidacja rynku detalicznego. Jednocześnie zmieniają się oczekiwania konsumentów, którzy są bardziej świadomi i poszukują konkretnych produktów. Rośnie znacznie pieczywa mrożonego, odpiekanego bezpośrednio w punktach sprzedaży - wylicza najważniejsze trendy rynkowe istotne dla branży młynarskiej Piotr Piąstka, prezes GoodMills Polska.

Obecnie mamy w Polsce do czynienia ze zmianą sposobu dystrybucji pieczywa mrożonego - wysyłki pieczywa mrożonego odbywają się poprzez centra dystrybucyjne specjalistycznym transportem (chłodnie), a nie codziennie rano, po nocnej produkcji, bezpośrednio z piekarni, jak w przypadku pieczywa świeżego.

- To pozwoliło na koncentrację produkcji pieczywa w dużych zakładach, wyposażonych w linie o wydajności nawet 30-50 tys. szt. kajzerek/h. To prawdziwe fabryki pieczywa, dlatego też dostawcy muszą być nowocześni oraz wydajni, muszą gwarantować bezpieczeństwo produktu gotowego. W tych okolicznościach z kolejnymi inwestycjami doskonale trafiliśmy na przeobrażenia tego rynku, które w coraz większym stopniu będą wpływały na kształt i tempo konsolidacji również naszej branży - zaznacza Piotr Piąstka.

Szef GoodMills w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl przypomina, że jeszcze na początku lat 90. ubiegłego w wieku w Polsce działało ponad 2 tys. młynów (dziś jest ich już tylko nieco ponad 460). W poprzednim systemie rynek był zmonopolizowany przez Państwowe Zakłady Zbożowe, a możliwość swobodnych inwestycji w branży pojawiła się dopiero po zmianach ustrojowych.

- Większość młynów miała szansę rozwijać się zupełnie w innych warunkach. Działalność Państwowych Zakładów Zbożowych była związana głównie z handlem i przechowalnictwem zboża. Koniecznym była szeroka modernizacja i restrukturyzacja zakładów produkcyjnych. Tylko cześć zakładów przetrwała. Większość wygasiła swoją działalność. Ostatnia dekada XX wieku to okres znacznych inwestycji rynkowych, także naszej konkurencji. W tej chwili na rynku funkcjonują już podmioty aktywne i wysoko rozwinięte technologiczne - zauważa Piotr Piąstka.

Przeczytaj pełny, obszerny (10 stron) wywiad z Piotrem Piąstką:
Piotr Piąstka, prezes GoodMills Polska - obszerny wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 062) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH