REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Makaronów: Liczymy na rozwój lokalnych rynków handlowych

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 18-04-2013, 12:56
Prezes Makaronów: Liczymy na rozwój lokalnych rynków handlowych
Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich

Rozwój lokalnego handlu, na rynkach zwanych potocznie "bazarami" to trend ogólnoświatowy. W największych stolicach Europy powstają bazary w centrum miasta. Rynki te mają pozytywny wpływ na konkurencyjność i urozmaicenie oferty, ponieważ jest na nich miejsce na produkty regionalne, na ogół niedostępne w szerokim handlu - uważa Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich oraz członek Światowej Organizacji Rynków Hurtowych WUWM.

REKLAMA

- Liczymy na rozwój handlu formie lokalnych rynków, w Polsce nazywanych "bazarami". Obserwuję to zjawisko poprzez działalność w Światowym Związku Rynków Hurtowych. Na świecie obecnie panuje trend na handel ze stoisk, lad, w halach, a nawet na ulicach. W centrum miast organizowane są rynki, działające do południa - mówi Zenon Daniłowski, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

- Przykładem jest Madryt, gdzie w centralnym punkcie miasta funkcjonuje duża hala podzielona na poszczególne prowincje z produktami lokalnymi i tradycyjnymi. Cała Hiszpania w pigułce. Można tam kupić produkty na przykład z Andaluzji lub Katalonii - dodaje.

Jak podkreśla, na zachodzie Europy te tradycyjne formy handlu mają wsparcie władz miejskich. Trudno natomiast zauważyć, by takie wsparcie płynęło np. ze strony władz Warszawy.

- Jeżeli władze krajowe i lokalne uświadomią sobie potencjał tego rynku i wesprą różne formy handlu, to stanie się on urozmaicony i będziemy mieć szanse na szeroki wybór produktów nie tylko tych produkowanych na skalę masową. Wtedy będzie miejsce i dla produktu tradycyjnego,
i ekologicznego, i funkcjonalnego - ocenia prezes Makaronów Polskich.

Jego zdaniem, handel tradycyjny w Polsce będzie się zmieniał. - Uważam, że handel tradycyjny podzieli się na dwie części. Większe sklepy będą musiały się gromadzić w większe organizacje, czy to franczyzowe, czy lokalne. Integracja będzie postępowała, ale niekoniecznie poprzez przejmowanie, będzie także następować w formie integracji sklepów. Myślę, że jeszcze bardzo daleko nam do rynków takich jak czeski czy francuski, gdzie konsolidacja jest najwyższa - mówi Zenon Daniłowski.

Dodaje, że pozostaną też sklepy małe, lokalne, osiedlowe, na wsi. - Są to sklepy, funkcjonują na wszystkich rynkach - podkreśla.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

MAKMakarony Polskie SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH