Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Makaronów: Po integracji naszych zakładów powstanie największa fabryka makaronu w Polsce

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 08-04-2013, 15:18
Prezes Makaronów: Po integracji naszych zakładów powstanie największa fabryka makaronu w Polsce
Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich

Spółka Makarony Polskie, pod koniec tego roku lub w pierwszej połowie 2014 roku, chce zakończyć przeniesienie linii produkcyjnych z zakładu w Płocku do zakładu w Rzeszowie. Inwestycje związane z przenosinami zamkną się kwotą około 6 mln zł. Spółka szacuje, że w ten sposób może powstać największa w kraju fabryka makaronu.

- Linie technologiczne, które są zainstalowane w Płocku, zostaną przeniesione do Rzeszowa. Wówczas w Rzeszowie powstanie najprawdopodobniej największa fabryka makaronów w Polsce, o wydajności około 8 ton makaronu na godzinę - mówi Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich, w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Integracja zakładów to jeden z elementów restrukturyzacji, która w spółce Makarony Polskie trwa od ubiegłego roku. Jak tłumaczy Zenon Daniłowski, restrukturyzacja była potrzebna, ponieważ w efekcie błędnych decyzji biznesowych podjętych w latach 2010 i 2011 grupa utraciła rentowność.

- Utrata rentowności była efektem nadmiernej rozbudowy struktur, skoncentrowania sprzedaży do kilku odbiorców, oparciu się na private label oraz zaniedbania własnych brandów i eksportu. Dodatkowo w 2012 r. występowała niestabilna sytuacja na rynku surowców tj. mąki makaronowej i masy jajecznej. Już pod koniec 2011 r. rozpoczęto cięcia, ale szeroki proces restrukturyzacji ruszył od połowy 2012 r. - mówi Zenon Daniłowski.

W ramach restrukturyzacji, biuro spółki mieszczące się w Warszawie zostało przeniesione do Rzeszowa. Spółka dokonała również redukcji zatrudnienia. Kolejnym etapem restrukturyzacji było wstrzymanie produkcji makaronu w zakładzie w Płocku, dociążając tym samym zakład w Rzeszowie. Dzięki zmianom organizacyjnym i drobnym modernizacjom wzrósł także wolumen produkcji w zakładzie w Częstochowie.

Te działania wpłynęły na poprawę efektywności wykorzystania zasobów oraz pozwoliły wypracować oszczędności. - Koszty ogólnego zarządu zostały zredukowane z 6 mln do 4,8 mln zł. Zamknięcie działalności zakładu w Płocku to miesięczna oszczędność na poziomie 200 tys. zł. Mamy też oszczędności z tytułu zmiany technologii suszenia makaronu walcowanego w Częstochowie na poziomie 60 tys. zł miesięcznie. Źródłem uzyskanych oszczędności jest również wprowadzanie racjonalizatorskich przedsięwzięć oraz realizowanie odkładanych inwestycji. Bo nie tylko oszczędzamy, ale też inwestujemy, aby oszczędzać - mówi Zenon Daniłowski.

- Na poziomie zakładów zmieniliśmy organizację niektórych procesów produkcyjnych. Przeprowadzono również redukcję zatrudnienia z poziomu 480 osób na dzień 31 grudnia 2011 r. do 374 osób na dzień 31 grudnia 2012 r. Redukcje zatrudnienia będą kontynuowane w 2013 r. w zakładzie produkcyjnym w Częstochowie i spółce Stoczek Natura - dodaje.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

MAKMakarony Polskie SA

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • czarny 17-04-2013, 21:21:
Prezes Daniłowski przeprowadził taką restrukturyzację, że pozwalniał starych pracowników ( chyba zarabiali za dużo jego zdaniem) i pozatrudniał albo swoich, albo do zakładu w Rzeszowie, gdyż dobrze wie że tam utrzymanie pracownika jest o wiele tańsze! Firma za czasów p.Nowakowskiego miała jakiś prestiż, renome teraz firma spadła na dno niestety, pod względem zatrudnionych osób, mentalności wprowadzonej przez Bossa D. i oczywiscie lokalizacji w której mieści się biuro.

P.S. Czy Biuro Zarządu znajduję się w chwili obecnej w Rzeszowie czy w Ząbkach?
  • nowy 15-04-2013, 10:56:
Oj chyba nie wiecie co piszecie ,

Nowakowski z malej firmy poprowadził ją na sam szczyt, a przez głupie polityczne zagrywki Daniło.... odpuścił facet i tyle ,

Zobaczymy jaki będzie finał zarządzania
  • Koralik 11-04-2013, 21:54:
Może tak redukcje należałoby przeprowadzić na wyzszych szczeblach i poszukać oszczędności np. na kosztach utrzymania dyrekcji spółki i tym podobnych (może obniżyć klasę samochodów służbowych, przyjrzeć się kosztom ich eksploatacji, zastanowić się nad zasadnością wysokości wynagrodzeń niektórych u koryta), a nie kazać zapieprzać ludziom za 1200zł, bez szansy na przerwę śniadaniową, zakazując urlopów?!
Uważajcie na Makarony Polskie - wyzysk i bezprawie!!!!
Porażka!

Zobacz wszystkie komentarze (7)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH