REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Makaronów: Rynek fresh pasta ma przed sobą przyszłość

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 25-11-2013, 12:23
Prezes Makaronów: Rynek fresh pasta ma przed sobą przyszłość
Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich. Fot. zelaznastudio.pl

Makarony Polskie szacują, iż inwestycja w przeniesienie produkcji do zakładu w Rzeszowie i modernizację tego zakładu zamknie się kwotą 30 mln zł. Spółka chce zakończyć pierwszy etap tej inwestycji do końca przyszłego półrocza.

REKLAMA

Przypomnijmy, że spółka Makarony Polskie realizuje obecnie projekt koncentracji produkcji makaronu w Rzeszowie. Dotychczas firma miała trzy zakłady: w Rzeszowie, w Płocku i w Częstochowie.

- W każdej lokalizacji, w której firma ma zakład produkcyjny, musi być odpowiedni wolumen produkcji. Jeżeli produkcja jest za mała, to koszty stałe utrzymania tej produkcji są bardzo wysokie. Trudne jest także utrzymanie jakości w takiej lokalizacji. Taką sytuację mieliśmy w przypadku Płocka i Częstochowy i byliśmy zmuszeni do przeniesienia tej produkcji w jedno miejsce. Wybraliśmy Rzeszów, ponieważ ma on najkorzystniejsze warunki techniczne i kosztowe - mówi prezes spółki Zenon Daniłowski.

Przy okazji przenosin produkcji, spółka zamierza dokonać rewizji portfolio produktów.

- Do tej pory w naszym portfolio dominuje klasyczny świderek i muszelka, których na rynku jest bardzo dużo. Natomiast rynek robi się coraz bardziej wymagający. Widzimy duże zapotrzebowanie na makarony jajeczne, na makarony typu pappardelle, tagliatelle, czyli te makarony, które dotychczas w Polskiej kuchni nie były bardzo popularne - ocenia Zenon Daniłowski, prezes Makaronów Polskich.

Dlatego, spółka zamierza przeprowadzić modernizację linii produkcyjnych. Niektóre z maszyn zostaną przestawione na produkcję innych wyrobów.

- Cały projekt jest obliczony na około 30 mln zł i przewidziany na trzy lata. Gros inwestycji zamierzamy sfinansować z własnych środków. Drugim źródłem finansowania będzie sprzedaż nieruchomości w Płocku i Częstochowie. Trzecim źródłem, dług bądź emisja akcji w ramach kapitału docelowego, który jest już w dyspozycji zarządu - mówi prezes Makaronów.

Jak podkreśla prezes, przeniesienie produkcji do zakładu w Rzeszowie jest przedsięwzięciem skomplikowanym logistycznie.

- Rozpoczęliśmy pierwszy etap, czyli przenoszenie urządzeń z Płocka do Rzeszowa. Ponieważ zakład w Rzeszowie pracuje, jest to operacja na żywym organizmie, dlatego przenoszenie musiało być starannie przygotowane. Nie mogliśmy sobie pozwolić na zatrzymanie produkcji nawet na miesiąc, ponieważ mamy strumień dostaw, którego nie możemy zawiesić - tłumaczy prezes.

- Jest to trudna operacja, ale wydaje się, że jesteśmy w stanie zakończyć ten pierwszy etap, czyli przestawienie mocy produkcyjnych z Płocka do Rzeszowa, do końca pierwszego półrocza przyszłego roku - dodaje.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

MAKMakarony Polskie SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH