REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes Piekarnie Cukiernie Putka: Tanie chleby z dyskontów mają wszystko, co chleb powinien mieć

  • Autor: wyborcza.biz
  • Data: 20-04-2014, 16:49
Prezes Piekarnie Cukiernie Putka: Tanie chleby z dyskontów mają wszystko, co chleb powinien mieć
fot. Fotolia

W latach 90. średnio Polak jadł 80-90 kg chleba rocznie, teraz - ok. 50 kg. I ciągle to spada. Zdaniem Zbigniewa Putki, prezesa firmy Piekarnie Cukiernie Putka, Polacy nie jedzą chleba z dobrobytu - Kiedy w kraju były trudne czasy, jadło się więcej chleba. A gdy było lepiej - to mniej. Chleb się jadło do zupy, do obiadu. Dawniej na śniadanie były kanapki, a teraz jogurt z płatkami - mówi na łamach wyborczej.biz.

REKLAMA

Zdaniem Zbignewa Putki na rynku utrzymają się największe zakłady i ci, którzy mają pomysł na siebie. Sklep łączony z piekarnią, z kawiarnią. Do tego niszowa oferta, zdrowe wypieki etc.
Putka uważa, że tanie chleby sprzedawane przez dyskonty mają wszytsko, co chleb powinien mieć. Jego niska cena to kwestia skali i niskiej marży wymuszanej przez markety na swoich dostawcach. Często też dodaje się do takich wypieków polepszacze, bo wtedy łatwiej i szybciej się piecze.

- W dzisiejszych czasach stosowanie polepszaczy jest nieuniknione. Na rynku są jednak tańsze polepszacze chemiczne i zdrowsze, a co za tym idzie - droższe, zawierające w pełni naturalne składniki - mówi Putka. Zwraca również uwagę, że obecnie sklepy specjalizują się w pieczywie mrożonym, które zamawiają w przemysłowych piekarniach. Takie mrożonki przyjeżdżają do sklepu i są odpiekane w piecach.
W piekarniach Putka stosuje się tzw. odroczony odpiek. - Robimy większą ilość bułek, część od razu wypiekamy, a resztę wkładamy do chłodni, gdzie temperatura wynosi plus 4 stopnie. Tam pieczywo może stać nawet do 24 godzin. Drożdże nie pracują, następuje zatrzymanie procesu fermentacji. Nie trzeba więc za każdym razem robić na nowo ciasta. To ułatwia pracę, ale nie obniża jakości wyrobu finalnego - mówi w wyborczej.biz.

Mówiąc o prefernacjach Polaków, Zbigniew Putka zauważa, że w dużych miastach używa się do chleba mąki typu 850 pszennej chlebowej. A w małych miasteczkach do wypieków używa się mąki 650, która kiedyś była zarezerwowana tylko dla bułek. Dziś na wsi i w małych miasteczkach ludzie jedzą chleb pulchny, pszenny, wydmuchany, a w miastach bardziej żytni, świadomie wybierają chleb zdrowszy, pełnowartościowy. Dzisiaj starsi więcej jedzą pieczywa, ale młodzi są w stanie więcej wydać na nowości, na coś, co ich zaskoczy. Jak mówi Putka, dzisiaj hitem jest np. chleb włoski focaccia - z oliwkami, oregano i solą morską, ale również zaobserwować można powrót do chlebów wiejskich i rustykalnych z większym udziałem żyta, jak nasz chleb mnicha. Od lat bardzo dobrze sprzedają się wszystkie chleby na zakwasie.

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jola 24-10-2016, 15:46:
już dawno piekę sama chlebek na zakwasie i nie jesteśmy zdrowsi nie zaklejamy sobie tym glinianym pseudochlebem żołądka.Pan Putek wypisuje jakieś bzdury że polepszacze są zdrowe a pieczywo z dyskontów posiada wszystkie wartości jakie ma mieć dobry chleb ,chciałabym wiedzieć jaki chleb pana jada
  • P.A.K 24-04-2016, 08:13:
Ja tam wole warzywa niż chleb
  • J.M. 24-01-2015, 20:30:
Od ok.2 lat kupuję z piekarni Putka chleb "Chorwacki"Kupuję,bo mi smakuje!Ale od 5-6 miesięcy ten chleb bardzo się popsuł.Bardzo często połowa kromki to jedna wielka dziura otoczona skórką!W lepszym wariancie -to wiele mniejszych dziur!Nie ma mowy o posmarowaniu kromki i zrobieniu z niej kanapki.W takim stanie ten 250gramowy chlebek za prawie 3zł nie nadaje się do jedzenia.Przesyłane kilkukrotnie informacje na temet złej jakości do piekarni -nic nie dały.Nawet zdjęcia kromek z dziurami większymi niż połowa kromki -również nic nie zmieniły!Z żalem muszę zmienić chleb,w wszystkich klientów przestrzegam przed kupowaniem tego "dziurawca"!

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH