Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Piekarnie Cukiernie Putka: Tanie chleby z dyskontów mają wszystko, co chleb powinien mieć

  • Autor: wyborcza.biz
  • Data: 20-04-2014, 16:49
Prezes Piekarnie Cukiernie Putka: Tanie chleby z dyskontów mają wszystko, co chleb powinien mieć
fot. Fotolia

W latach 90. średnio Polak jadł 80-90 kg chleba rocznie, teraz - ok. 50 kg. I ciągle to spada. Zdaniem Zbigniewa Putki, prezesa firmy Piekarnie Cukiernie Putka, Polacy nie jedzą chleba z dobrobytu - Kiedy w kraju były trudne czasy, jadło się więcej chleba. A gdy było lepiej - to mniej. Chleb się jadło do zupy, do obiadu. Dawniej na śniadanie były kanapki, a teraz jogurt z płatkami - mówi na łamach wyborczej.biz.

Zdaniem Zbignewa Putki na rynku utrzymają się największe zakłady i ci, którzy mają pomysł na siebie. Sklep łączony z piekarnią, z kawiarnią. Do tego niszowa oferta, zdrowe wypieki etc.
Putka uważa, że tanie chleby sprzedawane przez dyskonty mają wszytsko, co chleb powinien mieć. Jego niska cena to kwestia skali i niskiej marży wymuszanej przez markety na swoich dostawcach. Często też dodaje się do takich wypieków polepszacze, bo wtedy łatwiej i szybciej się piecze.

- W dzisiejszych czasach stosowanie polepszaczy jest nieuniknione. Na rynku są jednak tańsze polepszacze chemiczne i zdrowsze, a co za tym idzie - droższe, zawierające w pełni naturalne składniki - mówi Putka. Zwraca również uwagę, że obecnie sklepy specjalizują się w pieczywie mrożonym, które zamawiają w przemysłowych piekarniach. Takie mrożonki przyjeżdżają do sklepu i są odpiekane w piecach.
W piekarniach Putka stosuje się tzw. odroczony odpiek. - Robimy większą ilość bułek, część od razu wypiekamy, a resztę wkładamy do chłodni, gdzie temperatura wynosi plus 4 stopnie. Tam pieczywo może stać nawet do 24 godzin. Drożdże nie pracują, następuje zatrzymanie procesu fermentacji. Nie trzeba więc za każdym razem robić na nowo ciasta. To ułatwia pracę, ale nie obniża jakości wyrobu finalnego - mówi w wyborczej.biz.

Mówiąc o prefernacjach Polaków, Zbigniew Putka zauważa, że w dużych miastach używa się do chleba mąki typu 850 pszennej chlebowej. A w małych miasteczkach do wypieków używa się mąki 650, która kiedyś była zarezerwowana tylko dla bułek. Dziś na wsi i w małych miasteczkach ludzie jedzą chleb pulchny, pszenny, wydmuchany, a w miastach bardziej żytni, świadomie wybierają chleb zdrowszy, pełnowartościowy. Dzisiaj starsi więcej jedzą pieczywa, ale młodzi są w stanie więcej wydać na nowości, na coś, co ich zaskoczy. Jak mówi Putka, dzisiaj hitem jest np. chleb włoski focaccia - z oliwkami, oregano i solą morską, ale również zaobserwować można powrót do chlebów wiejskich i rustykalnych z większym udziałem żyta, jak nasz chleb mnicha. Od lat bardzo dobrze sprzedają się wszystkie chleby na zakwasie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Były 09-05-2017, 13:46:
Poeczywo Putka jest okropne. Oklamują ludzi ze bez polepszaczy a wiwm doskonale ze wszystko to chemia idą na ilość często pieczywo nie doprawione ciasta z włosami cukierników , brudne kosze w błocie i piachu a ludzie tego nie widzą i kupują . Dbają o swój interes a nie o klienta!!!
  • jola 24-10-2016, 15:46:
już dawno piekę sama chlebek na zakwasie i nie jesteśmy zdrowsi nie zaklejamy sobie tym glinianym pseudochlebem żołądka.Pan Putek wypisuje jakieś bzdury że polepszacze są zdrowe a pieczywo z dyskontów posiada wszystkie wartości jakie ma mieć dobry chleb ,chciałabym wiedzieć jaki chleb pana jada
  • P.A.K 24-04-2016, 08:13:
Ja tam wole warzywa niż chleb

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH