Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Provimi: Polski rynek paszowy jest mocno rozdrobniony, konsolidacje będą nieuniknione

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-11-2010, 12:16
Prezes Provimi: Polski rynek paszowy jest mocno rozdrobniony, konsolidacje będą nieuniknione

Nasz rynek pasz nadal odstaje od europejskich standardów. Tym samym często nasza krajowa produkcja, pomimo świetnej jakości, przegrywa z zagranicznymi ofertami - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Maciej Rybicki, prezes Provimi Polska.

- Czy obecna sytuacja na rynku pasz sprzyja inwestycjom?

- Obecna sytuacja w postaci wysokich cen surowców do produkcji pasz oraz niestabilna jakość powodują, że producenci wolą kupić mieszanki pełnoporcjowe niż szukać ziarna we własnym zakresie. Producenci pasz oferują produkty o odpowiednich standardach, spełniających potrzeby żywieniowe zwierząt oraz oczekiwania producentów i hodowców. Taka zależność wymaga aktywnej polityki inwestycyjnej, aby nadążyć za zmieniającym się rynkiem. Dotyczy ona nie tylko inwestycji w zakłady produkcyjne ale również we wdrażaniu nowoczesnych technologii czy najnowszych programów żywieniowych. Warto zaznaczyć, że i tutaj koło się zamyka. Nowoczesna hodowla wymaga również inwestycji w polskich gospodarstwach. Nasz rynek nadal odstaje od europejskich standardów. Tym samym często nasza krajowa produkcja, pomimo świetnej jakości, przegrywa z zagranicznymi ofertami.

- Czy jest szansa, że na polskim rynku pojawią się nowi gracze?

- Polski rynek paszowy jest mocno rozdrobniony. Obecnie w naszym kraju funkcjonuje kilkunastu producentów jednak skali ich produkcji nie sposób porównać. Warto zaznaczyć, że jest naprawdę niewielu silnych graczy, takich jak Provimi, którzy wyznaczają trendy rynkowe. Dlatego nowy gracz na rynku miałby poważne problemy ze znalezieniem dla siebie miejsca.

- Nasz rynek jest specyficzny...

- Duże rozdrobnienie wśród producentów powoduje, że małe firmy mogą mieć problemy z utrzymaniem się ze względu na wysokie ceny surowców oraz malejący dostęp do ziaren wysokiej jakości. Z kolei dużym firmom łatwiej negocjować umowy oraz prowadzić długofalową politykę zakupową. Dodatkowo o wiele łatwiej jest im dążyć do nowych, innowacyjnych rozwiązań, a w konsekwencji rozwijać rynek. Dlatego, obserwując rynek i zmiany na nim zachodzące, można uznać, że konsolidacje będą nieuniknione.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • józiu 30-11-2010, 17:45:
megaloman, trend setter- wydaje się że parę firm jest ciut mocniej inowacyjnych- de heus, Tasomix, Cedrob, Golpasz, Wipasz,
  • były kier z RUP ;-) 30-11-2010, 13:18:
pozdrawiam pana Maćka, byłego szefa RUP..

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH