Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes PSPO: Rolnicy mogą zwiększyć plony rzepaku stosując odpowiednie odmiany

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 08-12-2011, 13:59
Prezes PSPO: Rolnicy mogą zwiększyć plony rzepaku stosując odpowiednie odmiany
Na zdj. Roman Rybacki, prezes PSPO.

Stosowanie niewłaściwych odmian ziarna oraz niesprzyjające warunki pogodowe to dwa czynniki, które mają największy wpływ na osiągane w Polsce plony rzepaku - uważa Roman Rybacki, prezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

- Ostatnie lata to spory przyrost areałów uprawy rzepaku, z czego się bardzo cieszymy, jednak średnie plony wypadają gorzej. Jak porównujemy średnie plony rzepaku w Polsce w stosunku do średniej takich krajów jak: Czechy, Niemcy, Francja, Wielka Brytania czy Dania, to plony są tam znacznie wyższe - zauważa Roman Rybacki.

Zaznacza, że dużą rolę odgrywają tu warunki klimatyczne. - Trzeba wziąć poprawkę na łagodniejszy klimat w krajach zachodnich. Ekstremalne sytuacje, a takie mamy ostatnio, jak np. długi okres bez deszczu, bardzo niskie temperatury w okresie zimy czy nawet w momencie kwitnienia - powodują spore straty - podkreśla.

Jednak nie tylko ostrzejszy klimat ma wpływ na mniejsze plony rzepaku.

- Producenci kupują ziarno rzepaku trochę przypadkowo albo nie to, co powinni. Stąd efekty w postaci przyrostu plonów nie są korzystne. Edukacja w tym zakresie to jedno z kolejnych zadań, które stoi przed naszym stowarzyszeniem - mówi prezes PSPO.

Jak mówi, obecnie jest w Polsce zarejestrowanych około 80 odmian rzepaku podwójnie ulepszonego, podczas gdy w katalogu unijnym jest ich około 800. - Większość z nich nie pasuje na nasz rynek. We współpracy z Centralnym Ośrodkiem Badań Roślin Uprawnych chcemy dyskutować co zrobić, aby informacja o odmianach, które mają najwyższy potencjał trafiały na czas do producentów - mówi Roman Rybacki.

Jego zdaniem, rolnicy powinni także zwracać uwagę na stosowanie właściwej agrotechniki. - Są wśród producentów tacy, którzy osiągają dobre plony i stosują zabiegi ochrony roślin zgodnie z wymogami. Jest natomiast grupa średnich i drobnych producentów, która uzyskuje niewłaściwe zbiory z uwagi na nieprzestrzeganie zasad agrotechniki: terminowość siewu, właściwy dobór ochrony, stosowanie na czas - tłumaczy prezes PSPO.

Przeczytaj także:

Prezes PSPO: To może być bardzo dobry rok dla produkcji rzepaku

Ekspert PSPO: Nie jesteśmy w stanie przełożyć wzrostu cen rzepaku na ceny oleju

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 822) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH