Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes PZPK: Ten rok w porównaniu do poprzednich lat był trudniejszy. Wilgotność ziarna była większa o 5 procent

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 15-12-2017, 15:25
Prezes PZPK: Ten rok w porównaniu do poprzednich lat był trudniejszy. Wilgotność ziarna była większa o 5 procent
fot. shutterstock

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych (PZPRZ) i Polski Związek Producentów Kukurydzy (PZPK) podczas wspólnej konferencji oceniły aktualną sytuację na rynku zbóż i kukurydzy.

Stanisław Kacperczyk, prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych oraz prof. Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy byli zgodni, że ogromny wpływ na tegoroczne zbiory miała pogoda, która wielokrotnie utrudniała pracę rolników.

– 2017 jest to rok bardzo dużych różnic i rozbieżności, jeśli chodzi o uprawę kukurydzy w naszym raju. Część rolników mówi, że jest dobrze, z kolei inni, że jest źle. Wszystko zależy od lokalnego spojrzenia, bo rzeczywiście te różnice wyszły bardzo duże ze względu na opady deszczu, które w poszczególnych regionach nie dopisały lub było ich za dużo. W związku z tym tegoroczny obraz uprawy jest bardzo zróżnicowany. Natomiast patrząc na regiony, gdzie kukurydza bardzo dobrze wyrosła, można mówić o potencjale i rozwoju. I chociaż tam też były szkody związane z pogodą, świadczy to o tym, że kukurydza w naszych warunkach radzi sobie bardzo dobrze i możliwości produkcyjne są duże – tłumaczył prof. Tadeusz Michalski.

– W rejonach gdzie był nadmiar wody i pogoda była przeokropna, siewy wyszły bardzo rozciągnięte w czasie. Termin agrotechniczny nie był do końca zachowany w wielu gospodarstwach. W moim gospodarstwie siew pszenicy na polu 100 ha trwał ponad miesiąc. Nie wiem, jak te rośliny będą zimowały, trudno teraz jest to przewidzieć – cytuje Stanisława Kacperczyka Farmer.pl

– Zbiór jest newralgiczny. Pozytywnie patrząc, mamy dobrą infrastrukturę i maszyny, które bez problemu zamówimy jak np. do oprysku czy zbioru kukurydzy. Kto potrafił to wykorzystać, wyszedł najlepiej. Z drugiej strony istnieje zagrożenie jakościowe i ilościowe, ponieważ jeszcze zostały takie enklawy, gdzie wody jest dużo, nie spływa i przez to nie było ta zbiorów – wyjaśnił Tadeusz Michalski.

– Ten rok w porównaniu do poprzednich lat był trudniejszy. Wilgotność ziarna była większa o 5 procent, a co za tym idzie straty i opóźnienie w terminie od dwóch do trzech tygodni. Kukurydzę powinno się zbierać w połowie października, natomiast w tym roku wydłużyło się to do listopada, gdzie warunki pogodowe bywają różne. Rolnicy muszą z tego wyciągać wnioski i stawiać np. na uprawy wcześniejsze, które pozwolą robić zbiory dużo wcześniej, np. już we wrześniu – dodał prezes PZPK.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (14 915) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.