Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes SPC: Konsolidacja w branży piekarniczej nie jest możliwa

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 28-03-2014, 13:10
Prezes SPC: Konsolidacja w branży piekarniczej nie jest możliwa
Janusz Kazimierczuk, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie. Fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

Przyczyną pogarszającej się sytuacji piekarń jest między innymi polityka cenowa, jaką prowadzą niektóre zakłady oraz zmiany w nawykach żywieniowych społeczeństwa. Pomocna mogłaby okazać się konsolidacja i wspólna kampania edukacyjna, która jednak jest trudna do przeprowadzenia, ze względu na duże rozdrobnienie. - Przy tak wielu rozproszonych podmiotach gospodarczych konsolidacja nie jest możliwa. Przez wiele lat podejmowane były takie próby, ale zawsze kończyły się niepowodzeniem - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Janusz Kazimierczuk, prezes SPC.

Jak zauważa, sytuacja piekarń pogarsza się od kilku lat. W dużej mierze jest to efektem polityki cenowej, jaką prowadzą niektóre zakłady. - Część firm nie wytrzymuje takiej konkurencji i coraz częściej jesteśmy świadkami znikania z rynku kolejnych piekarń. Piekarnie upadają i będą z rynku wypadały następne. Piekarze coraz mniej inwestują, kierują się strategią „na przeżycie", obniżają ceny. Koniec takiej strategii jest do przewidzenia - mówi.

Branża obawia się także niestabilności cen surowca i podwyżek cen zboża. - Rentowność branży jest bardzo niska, natomiast podnoszenie cen pieczywa jest bardzo trudne, bo często wiąże się z nagonką medialną. Tymczasem cena pieczywa to niewielkie obciążenie w portfelu konsumentów, w porównaniu z innymi obciążeniami. Niestety, jeżeli będzie drożała mąka, pieczywo też będzie musiało podrożeć -dodaje Janusz Kazimierczuk.

Zjawiskiem mającym wpływ na kondycję piekarstwa jest także spadające spożycie pieczywa. W Polsce od wielu lat obserwujemy zmiany w nawykach żywieniowych. Młodzież zamiast tradycyjnej kanapki woli zjeść niezbyt zdrowe zamienniki. Częściej też jadamy w restauracjach, a pracując dłużej nie jadamy kolacji - wymienia prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie.

Według szacunków, na które powołuje się nasz rozmówca, spożycie pieczywa w Polsce wynosi aktualnie ok. 52 kg na osobę, co oznacza spadek spożycia w ostatnich 10 latach o ok. 20 kg na osobę. - Nie wiadomo jednak, na ile te dane są dokładne, niektórzy podkreślają, że nie jest tu uwzględnione pieczywo sprzedawane do gastronomii, a to przecież jest duży rynek - zauważa Janusz Kazimierczuk.

Jego zdaniem, spożycie prawdopodobnie nadal będzie spadało, bo coraz więcej ludzi będzie się żywić poza domem. - Aby zapobiec pogłębianiu się tego zjawiska, potrzebna byłaby promocja pieczywa mająca na celu zmianę nawyków konsumentów, ale przy dużej ilości rozdrobnionych piekarń przeprowadzenie takiej akcji nie ma szans powodzenia. Pozostają więc działania na lokalną skalę, a to z kolei nie będzie przynosiło zamierzonych efektów - podkreśla.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • konsument 31-03-2014, 09:04:
Podstawowa przyczyna to nędzna jakość pieczywa.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH