Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes SPC: Szara strefa to 30 proc. rynku pieczywa w Polsce

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 08-04-2014, 11:42
Prezes SPC: Szara strefa to 30 proc. rynku pieczywa w Polsce
Janusz Kazimierczuk, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie. Fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

Dużym problemem dla rynku są piekarnie działające w tzw. „szarej strefie", które nieuczciwie konkurują bardzo niskimi cenami. Dziwi fakt, że problem jest znany od wielu lat i mówi się o nim przy każdej okazji, a nikomu nie zależy, aby się nim skutecznie zająć - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Janusz Kazimierczuk, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie.

Jak tłumaczy, piekarnie działające w szarej strefie najczęściej znajdują się w mniejszych miejscowościach, gdzie zatrudniają ludzi na czarno albo na najniższym wynagrodzeniu, zaś pozostałe pieniądze wypłacają z kieszeni, z pominięciem podatku.

- Większość tak wyprodukowanego pieczywa sprzedaje się na bazarach lub w sklepie, gdzie piekarz ze sklepikarzem rozlicza się gotówką, a więc także bez podatku. Poza tym, takie piekarnie kupują mąkę właściwie też bez podatku, od małego młynarza - wymienia Janusz Kazimierczuk.

- Kontrole takich piekarń są trudniejsze, bo one działają tylko w nocy, w dzień są zamknięte na głucho. Tymczasem kontrolerzy odwiedzają placówki tylko w dzień, np. do godziny 16.00. Urzędnicy zapominają, że jest to strata nie tylko dla pracowników zatrudnionych w takiej piekarni i dla konsumentów, ale także dla państwa. Jest to bardzo duże zjawisko, szarą strefę szacuje się na około 30 proc. całego rynku pieczywa w Polsce - dodaje.

Jak podkreśla, tu dochodzi kwestia bezpieczeństwa zdrowotnego. Jego zdaniem, dużo małych piekarń, które produkują pieczywo po niższych cenach, nie spełnia warunków sanitarnych. - Produkcja odbywa się w warunkach skandalicznych, bez zachowania higieny. Tymczasem my mamy wprowadzone systemy jakości i posiadamy certyfikaty, że nasze produkty są bezpieczne dla konsumenta. Ale zachowanie standardów higienicznych jest kosztowne. I nie każda piekarnia ma chęć je ponosić. Oczywiście ze szkodą dla konsumentów - mówi prezes SPC.

Przeczytaj także:

Prezes SPC: Będziemy inwestować w segment pieczywa mrożonego (video)

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • proszecie 10-04-2014, 20:32:
tak tak normy unijne to gwarancja jakości..........
  • Obserwator 09-04-2014, 19:38:
Święta prawda ! Spaceruję intensywnie od ca 5-tej rano . O tej porze widzę jak działa moja mała miejscowość . ( ca 5 tyś. mieszkańców )
W miasteczku są dwie piekarnie . Dowożą z promienia ca 12 km dalsze 3 piekarnie ( po 1-2 pojemniki na sklep , ca 20-30 sztuk)
Do tego 2 sklepy z galanterią cukierniczą ( słodkie bułeczki z serem i pączki ) . Na domiar najwięcej ludzi kupuje pieczywo w Biedronce .
Miejscowe piekarnie też dowożą do okolicznych małych wsi.
To chore. Płacą piekarzom , obsłudze i sami też muszą zarobić . Samochody nawet na firmę też na wodę nie jeżdżą.
Krótko : jest konkurencja a ja po dobry chleb jeżdżę 20 km.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH